Fűszeres, szaftos csirkés egytálétel: ebből biztos a repeta
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A kiadós csirkés egytálétel a hűtőben található maradék zöldségekkel is dúsítható, minél színesebbeket pakolsz bele, annál finomabb lesz.
Általában akkor készítem ezt a csirkés egytálast, ha a hűtőmben vagy a kamrámban olyan zöldségek bújnak meg, amelyeket már ideje lenne felhasználni. A köret fő eleme a krumpli, ettől lesz igazán laktató, és természetesen ott van a hús is, amely mellé mindenfajta zöldség illik, ugyanez a helyzet a fűszerekkel is. Általában majorannával teszem izgalmasabbá, de most kivételesen a kakukkfűre esett a választásom, akár még füstölt paprikát is lehet használni.
Az egytálashoz csirkecombfilét érdemes választani, úgy sokkal szaftosabb lesz, de csirkemellel is tökéletes. Ha répát vagy brokkolit tennél még az ételbe, akkor a brokkolit rózsáira szedve párold, csak a végén forgasd össze a hússal és a többi zöldséggel. A répával ugyanez a helyzet, ha nagyobb darabokban hagyod, akkor párold, ha viszont vékonyan szelve használod, simán csak dobd a serpenyőbe, az utolsó 10 percben bőven elég hőt kap ahhoz, hogy megfelelő állagú legyen.
Csirkés egytálétel
Hozzávalók 4 személyre
- 50 dekagramm krumpli
- 50 dekagramm csirkecombfilé vagy -mell
- 2 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 20 dekagramm borsó
- 1 darab hegyes-erős paprika
- 1 darab kaliforniai paprika
- só és bors ízlés szerint
- 1 teáskanál kakukkfű
- olaj szükség szerint
Elkészítés:
A krumplit alaposan mossuk meg, főzzük puhára, majd hűtsük ki, utána vágjuk közepes méretű kockákra.
A húst vágjuk csíkokra vagy kockákra, kevés olajon sóval és borssal fűszerezve süssük meg, majd tegyük félre.
A megtisztított, vékonyan felszeletelt hagymát kevés olajon pirítsuk, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a tetszőlegesen feldarabolt paprikákat és a borsót. Körülbelül 10 perc múlva tegyük vissza a lábasba a húst és a kockákra vágott krumplit is adjuk hozzá. 8-10 percig gyakran kevergetve pirítsuk, kóstoljunk, ha szükséges, sózzuk és borsozzuk, a kakukkfüvet is ekkor adjuk az ételhez.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors