10 isteni krumplisaláta: fűszeresen, krémesen és ecetesen is készülhet a nagy kedvenc

krumplisalátacover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha szereted a klasszikus krumplisalátát és szívesen megkóstolnád a különlegesebb változatokat is, ez a válogatás neked szól.

Mindegy, hogy majonézes, ecetes vagy tojásos a krumplisaláta, mindegyik máshogyan és másért finom, érdemes kísérletezni az ízekkel és állagokkal, számtalan dologgal feldobhatod a klasszikus receptet.

Ha fűszeresen készíted, indiai irányba viheted el, ha szalonnásan próbálnád ki, akkor a német receptet ajánljuk, ha pedig húsvétkor kínálnád, akkor több hagyományos, majonézes vagy éppen ecetes változatot is találsz az alábbi válogatásban.

Ecetes krumplisaláta

A klasszikus ecetes krumplisalátához nem kell más, csak ecet, cukor, só, hagyma és krumpli. Ez a lehető legegyszerűbb, mégis az egyik legízletesebb recept. Hagymából érdemes az édeskésebb, enyhébb ízű lilát választani, ha pedig picit feldobnád a receptet, mustárt is tehetsz bele. Ízlés szerint lehet édeskésebb és savanykásabb is, ez teljesen rád van bízva.

ks8

Újkrumplisaláta

Az előzőhöz hasonlóan áll össze az újkrumplisaláta is, szezonban mindenképpen érdemes kipróbálni. Ez is ecetesen-hagymásan, esetleg mustárosan készül, de rengeteg friss zöldfűszer is gazdagítja, petrezselyem, kapor és bazsalikom is. Ha krémesebbre készítenéd, majonézt és tejfölt is keverhetsz bele, de simán is isteni lesz.

krumplisaláta2

Tojásos krumplisaláta

Szintén klasszikus recept a majonézes, tojásos krumplisaláta, amelybe gyakran kerül csemegeuborka is. Az ízek tökéletes harmóniában állnak egymással, de a textúrák is kiegészítik egymást, az uborka roppan, miközben a mártás krémes. Ennek a salátának is jól áll egy kevés mustár, de a hagymát sem érdemes kihagyni belőle.

ks4

Majonézes krumplisaláta

Ez a recept még egyszerűbb az előzőnél, a majonézes szószon és a krumplin kívül csak uborka van benne. Ha valami miatt nem ehetsz hagymát - esetleg nem szereted -, akkor is ezt a receptet ajánljuk, ugyanis ezt a salátát csak zöldfűszer ízesíti pluszban. Mivel ebben a változatban a majonéz dominál, azt is érdemes házilag készíteni.

ks7

Tavaszi krumplisaláta

A majonézes krumplisaláta tavaszi verzióban is készülhet, ebbe a változatba roppanós retek és friss snidling kerül, hogy üde legyen az összhatás. Fontos, hogy a krumplit nem szabad túlfőzni, mert akkor szétesik. Húsvétkor főtt tojással is érdemes gazdagítani, kiváló köret lesz sült húsok vagy főtt sonka mellé.

ks6

Fetás krumplisaláta

Ha szeretnél kilépni a majonézes öntetek bűvköréből, próbáld ki a feta sajtos krumplisalátát. Ez a sajt önmagában nagyon karakteres és sós, ezért egy kis tejföllel lehet lágyítani az ízén. Attól lesz még különlegesebb ez a saláta, hogy sonka is kerül bele, így ez a fogás igazán laktató és tartalmas, főételként is megállja a helyét.

ks5

Német krumplisaláta

Ha kedvet kaptál a sonkás változathoz, próbáld ki a németek szalonnás verzióját is. A német recept ugyanis császárszalonnával, rengeteg hagymával, ecetesen készül. A ropogós, pirított szalonnakockák állagban és ízben is feldobják az alapot, ráadásul a hagyma sem nyersen megy a salátába, a kisült zsiradékon kell megdinsztelni.

ks3

Indiai krumplisaláta

A hagyományos ízektől elrugaszkodva az indiai változatnak is érdemes adni egy esélyt. Ez a saláta már attól is különleges, hogy édesburgonyából készül, de a fűszerezése sem mindennapi: kömény, kurkuma és koriander ízesíti. A kurkumának főleg a saláta színében van döntő szerepe, nagyon szép sárga lesz tőle. Melegen fogyasztva is érdemes kipróbálni.

krumplisaláta1

Spenótos krumplisaláta

Szintén különlegesebb a megszokottnál a spenótos krumplisaláta. Ez a változat majonéz nélkül, egy üde, citromos-olívás dresszinggel készül. A friss spentótot nem is igen kell megfonnyasztani, csak a legvégén tedd az ételre, akkor jó, ha picit roppanós marad a levél. A krumplit sem kell előfőzni, elég csak párolni.

ks9

Almás krumplisaláta

Az alma tökéletesen megfér a zöldségek, akár a krumpli mellett is, gondolj csak a klasszikus franciasalátára. Enyhén édeskés, picit savanykás ízével feldobja ezt a salátát is, ráadásul minél ropogósabb, annál jobb, szuperül illik majd a puhára főtt burgonyához. Jól behűtve tálald, hagyj neki időt, míg összeérnek az ízek, úgy lesz igazán finom. 

Fotók: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük