Gyors, laktató csirkés-zöldséges stir fry: bármilyen nyári zöldséggel isteni lesz

csirkestirfry2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egyrészt rendkívül gyorsan kész van, másrészt nagyon finom a csirkés stir fry, szezonális zöldségekkel készítve is szuper lesz.

A stir fry, vagyis rázva pirítás egy kínai konyhatechnikai módszer, melyhez az alapanyagokat egyforma méretűre vágják, majd együtt pirítják wokban. A húst és a zöldségeket hivatalosan együtt készítik, mikor a hús kifehéredik, hozzáadják az összevágott zöldségeket, addig pirítják, míg minden puha nem lesz.

Mivel a csirkemell könnyen túlkészülhet, akkor pedig már menthetetlen, én előbb inkább megpirítom a húst, félreteszem, majd külön a zöldségeket is puhára sütöm, utána keverem egybe a kettőt.

Az öntet alapja mézből és szójaszószból áll, az alaplé picit lágyítja az ízeket, a keményítő pedig sűríti a mártást. Az a legjobb a stir fry-ban, hogy bármilyen zöldséggel elkészíthető, nyáron érdemes cukkinivel, télen brokkolival összeforgatni.

Csirkés stir fry

csirkestirfry

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 evőkanál olaj
  • 500 gramm csirkemellfilé
  • 2 teáskanál gyömbér (reszelt)
  • 2 darab cukkini
  • 1 darab kaliforniai paprika
  • 60 milliliter csirkealaplé
  • 60 milliliter szójaszósz
  • 3 evőkanál méz
  • 2 teáskanál keményítő
  • 2 evőkanál zöldhagyma
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

A csirkemellfilét vágjuk kockákra, sózzuk, borsozzuk. A cukkinit és a paprikát vágjuk vékony csíkokra vagy kockákra.

Egy wokban melegítsünk olajat, adjuk hozzá a csirkemellet, valószínűleg több adagban fér majd el kényelmesen. Fehéredésig süssük, picit pirítsuk meg. 

Adjuk a reszelt gyömbért is a húshoz, gyors mozdulatokkal keverjük át. Tegyük a húst egy tányérra, majd takarjuk le fóliával, hogy ne hűljön ki.

Tegyük a zöldségeket a serpenyőbe, 4-5 percig pirítsuk, míg puhák nem lesznek. 

Egy tálban keverjük össze az alaplevet, a mézet és a szójaszószt. Egy másik tálban a keményítőt és 1 evőkanál hideg vizet. 

A húst tegyük vissza a zöldségek mellé, majd öntsük nyakon az alapleves szójaszósszal, rázzuk vele alaposan össze. Öntsük rá a vízzel kikevert keményítőt is, majd forrástól számítva 1-2 percig főzzük, míg be nem sűrűsödik.

Friss zöldhagymával megszórva, rizzsel vagy tésztával tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük