
Csokiba mártott madeleine: puha francia sütemény egyszerűen

A franciák puha, apró, mutatós süteménye csokiba mártva lesz igazán finom, de a tésztája sem mindennapi.
A csodaszép sütemény elkészítéséhez feltétlen szükséged lesz kagyló alakú formára. Szerencsére az eszköz könnyen beszerezhető: lehetőleg szilikonosat válassz, mert azzal sokkal kényelmesebb dolgozni. A légies sütemény ezer variációban kipróbálható, érdemes vele kísérletezni. Erre pedig biztos, hogy sor kerül, ha egyszer megkóstolod ezt a csodát, onnantól visszatérő vendég lesz.
A madeleine piskótaszerű sütemény, a tésztája édes és légies. Sokféle ízben készülhet. Alább a csoki rajongóinak kedveskedünk, mivel a kakaós kagylók olvasztott csokoládéba lesznek mártva. Ha szeretnéd, az egész kagylót is bevonhatod. A kávérajongók kakaó helyett kávét keverhetnek a masszába, de fahéjjal is működik a recept.
Csokiba mártott madeleine

Hozzávalók 12 darabhoz
- 1 darab tojás
- 50 g cukor
- 10 g méz
- 45 g finomliszt
- 10 g kakaó
- 1 teáskanál sütőpor
- 55 g olvasztott vaj
- vaj vagy olaj a forma kikenéséhez
- 120 g tej- vagy étcsoki
Elkészítés:
A tojást üssük tálba, adjuk hozzá a cukrot, és keverjük fehéredésig. Ezután a mézet is adjuk hozzá.
A lisztet, kakaót és a sütőport szitáljuk a tojásos keverékhez, és keverjük simára.
A masszához keverjük hozzá az olvasztott vajat.
A madeleine-formát leheletnyi vajjal vagy olajjal kenjük ki.
A masszát adagoljuk a formába (érdemes habzsákból végezni az adagolást), utána toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 8-10 percre.
A süteményt szedjük sütőrácsra, és várjuk meg, míg kihűl.
A csokit olvasszuk fel vízgőz felett.
A sütik egyik oldalát mártsuk a csokiba, majd várjuk meg, míg rádermed, utána kínáljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!