Körtés, csokis süti egyszerű kevert tésztával: mérd ki bögrével a hozzávalókat
A lédús körtével készülő csokis kevert süti napokig puha marad. Jobban jársz, ha rögtön dupla adagot sütsz.
A csokis sütik garantáltan felvidítanak, ráadásul a muffintól a csokitortáig rengeteg variácóját élvezheted. A légiesen könnyed felfújt vagy szuflé villámgyorsan elkészül, és akkor a legcsábítóbb, ha a külseje ropogós, a belseje pedig még finom krémes.
Akkor lesz igazán tökéletes a végeredmény, ha minőségi, magas kakaótartalmú csokit használsz. Sokan tartanak attól, hogy a szuflé összeesik: ennek elkerülése érdekében dolgozz szobahőmérsékletű tojásokkal. Továbbá érdemes szétválasztani őket, és a fehérjét kemény habbá verni.
Az élvezetet fokozhatod, ha gyümölccsel is feldobod a felfújtat, a körte jól illik hozzá. Tálalhatod más gyümölcsökkel, vaníliasodóval vagy akár a híres angol citromkrémmel, a lemond curddel is.
A sütőt kapcsoljuk be 220 fokra. A kisebb formákat kenjük ki olvasztott vajjal és szórjuk meg liszttel vagy kakaóporral.
A csokit tördeljük össze, és a kisebb darabokra vágott vajjal olvasszuk össze. Várjunk kicsit, amíg legalább langyosra hűl.
A cukrot keverjük össze a liszttel, a kakaóval és a tojások sárgájával. Adjuk hozzá a vaj és csoki keverékét, majd fakanállal forgassuk hozzá a kemény habbá vert fehérjét. Arra ügyeljünk, hogy ne törjük össze a habot. Amikor sima a massza, osszuk el a szufléformákban. Ne töltsük teljesen tele őket, mert sütés közben a tészta jól megemelkedik. Rakjunk mindegyik közepébe körtét.
Toljuk forró sütőbe, és süssük 7-10 percig, közben ne nyitogassuk az ajtót. Amikor a felfújt szép magas, leválik a forma oldaláról, kivehetjük a sütőből. Pihentessük pár percig, utána szedjük csak ki a formából.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu