Roppanós csokiba burkolt karamellás perecek: isteni édesség 4 hozzávalóból

csokiskaraellásperec
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ha szereted az édes és a sós ízek találkozását, mindenképp készítsd el ezt a nasit, alig kell hozzá valami.

Ha valami nagyon egyszerű édességre vágysz, ami gyorsan kész, és kicsik és nagyok egyaránt szeretni fogják, próbáld ki ezt a csokis-karamellás perecet. Összvissz 4 dolog kell hozzá: a nassolnivaló alapját képező sós perec, cukor és vaj a karamellhez, illetve csokoládé a bevonóhoz.

Mivel a karamell szinte tömény cukor, nem véletlenül szokták megsózni, a só egyrészt ellensúlyozza az édességét, másrészt ki is emeli azt. Az alábbi receptben a sós perec szolgált ellenpontként.

Mivel nehéz úgy eloszlatni a folyós és tűzforró karamellt, hogy mindenhova jusson belőle, a sütőbe kerül, ott szépen elterül, becsorog a perecek alá és közé is. A csokit is a sütőben olvasztottuk rá a karamellre, elég neki 1-2 perc, és utána már spatula segítségével könnyedén elsimíthatod.

Csokis-karamellás perecek

karamelláscsoisperec

Hozzávalók 36 darabhoz

  • 220 gramm mini sós perec
  • 200 gramm vaj
  • 200 gramm barna cukor
  • 200 gramm étcsokoládé
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral egy kb. 40x35 centis tepsit/sütőlapot.

A perecet oszlassuk el a tepsin úgy, hogy ne nagyon fedjék egymást, ha itt-ott fedésbe kerülnek, nem baj, de lehetőleg egy rétegben legyenek.

A cukrot és a vajat tegyük egy kis lábasba, majd közepes lángon kezdjük el melegíteni. Amikor a vaj és a cukor is elolvadt, várjuk meg, míg bugyogyni kezd, majd főzzük még 3 percig. Öntsük a perecekre, nem baj, ha nem sikerül szépen eloszlatni, a sütőben szétterül majd.

Toljuk a sütőbe 8-10 percre, míg szétterül és buborékos nem lesz a karamell.

Vegyük ki a sütőből, majd szórjuk rá az apróra tört csokoládét, hogy nagyjából mindenhova jusson belőle. Tegyük vissza a sütőbe 1-2 percre, ennyi éppen elég ahhoz, hogy a csoki megolvadjon. Húzzuk ki a sütőből, majd egy spatula segítségével oszlassuk el a tetején a csokoládét.

Tegyük hidegre legalább 30 percre. Ha szépen megszilárdult, egy éles késsel vágjuk darabokra vagy törjük szét. 

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon