A Rigójancsit mesébe illő szerelem ihlette - Így lesz a legfinomabb a csokis sütemény
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Két kakaós piskótalap közt terül el a bőséges csokoládékrém, amelybe, ha szeretnél, rumot vagy vaníliakivonatot is keverhetsz.
A legtöbb ételhez vagy süteményhez kötődik valamilyen történet, amit szeretünk elmesélni. Hazánk kedvelt klasszikus desszertjéhez, a Rigójancsihoz is tartozik egy szerelmi történet, amiről a korabeli lapok nagy lelkesedéssel cikkeztek.
Az édes sütemény az egyik leghíresebb cigányprímásról, Rigó Jánosról kapta a nevét, aki hihetetlen életutat járt be. A tehetséges zenész sok helyen muzsikált a világban, Európa számos nagyvárosában fellépett - Párizsban, a Restaurant Payard-ban is játszott, ahol az egyik előadáson jelen volt Clara Ward, a belga herceg felesége is. Clara és János első látásra egymásba szerettek, a nő gondolkodás nélkül elhagyta férjét és megszökött a zenésszel. Sajnos a szerelmük nem bizonyult örök életűnek, körülbelül 10 év után különváltak útjaik.
Hazánk kedvelt süteményét először egy pesti cukrászdában készítették el, amikor is Rigó János valamilyen édes finomsággal szeretett volna kedveskedni szerelmének. A cukrász ekkor készítette el a csupa csokis, tejszínhabos süteményt, ami azóta is az egyik legnagyobb kedvenc Magyarországon.
Rigójancsi
Hozzávalók 6 szelethez
Tészta:
- 7 darab tojás
- 20 dekagramm cukor
- 1 csipet só
- 160 gramm liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 25 gramm kakaó (cukrozatlan)
Krém:
- 400 gramm tej- vagy étcsoki
- 1 deciliter habtejszín
Máz:
- 15 dekagramm tej- vagy étcsoki
- 3 dekagramm vaj
Elkészítés:
Tészta:
A lisztet tálba szitáljuk, elkeverjük benne a kakaót és a sütőport.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéhez hozzáadjuk a sót és a cukrot, majd közepesen kemény habbá verjük. Utána a sárgákat egyenként beleforgatjuk, ezután a kakaós keveréket is óvatosan hozzákeverjük. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, 180 fokos előmelegített sütőben 20-30 perc alatt megsütjük. Sütésnél alkalmazzunk tűpróbát.
Várjuk meg, míg kihűl a sütilap, majd vágjuk ketté.
Krém:
A csokit feldaraboljuk és vízgőz felett felolvasztjuk.
A habtejszínt kemény habbá verjük, majd egybeforgatjuk a csokival.
A süti alsó lapját tálcára vagy tepsibe helyezzük, a krémet elsimítjuk rajta, majd rátesszük a tészta másik felét.
Máz:
A feldarabolt csokit a vajjal vízgőz felett felolvasztjuk, majd a sütemény tetejére kenjük. Szeletelés előtt pár órára tegyük hűtőbe.
Fotó: Getty Images