Pillekönnyű csokoládés-rumos kuglóf: csokimáz koronázza meg a mutatós sütit

2
Nyomtatás
cskcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Rum helyett frissen facsart narancs levével és reszelt héjával is izgalmassá teheted a fantasztikus édességet.

A csokis desszerteket mindenki szereti, épp ezért tökéletes édes vendégvárók, melyeket bátran különlegesebbé lehet tenni. A csokis kuglóf tésztájában a rum aromája is érezteti magát, de helyette más ízt is csempészhetsz a masszába. Próbáld ki reszelt narancs héjával és levével, vagy durvára vágott diót, mogyorót keverj a masszába, bogyós gyümölcsökkel dúsítva is érdemes kipróbálni.

Márványos is lehet

Ha nem spórolsz a készítési időn, akkor a kakaót és az olvasztott csokit ne forgasd egybe a liszttel. Keverd ki a massza hozzávalóit, majd felezd meg, és dolgozd az egyik részbe a kakaót és az olvasztott csokit. A kivajazott formába öntsd bele a csokis keveréket, majd a sima masszát a tetejére, egy kés vagy pálcika segítségével rajzolj bele örvényeket, így meglesz a szép márványmintázat.

Tipp a mázhoz

Bevonat nélkül is tökéletes, de sokkal szebb és finomabb csokimázzal kínálva. A mázat fehér csokiból is elkészítheted, ha pedig még tovább álmodnád az édességet, akkor 1-2 maréknyi durvára vágott diót, mogyorót vagy pisztáciát szórj a tetejére.

Csokis-rumos kuglóf

cskct

Hozzávalók 4 személyre

Tészta:

  • 3.3 dl tej
  • 30 dkg cukor
  • 2 evőkanál rum
  • 25 dkg olvasztott vaj
  • 2 darab tojás
  • 22 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 dkg kakaó
  • 15 dkg ét- vagy tejcsokoládé
  • vaj a forma kikenéséhez

Máz:

  • 15 dkg étcsokoládé
  • 1 dl tejszín
Recept idők

Elkészítés:

Tészta:

A tejet keverjük el a cukorral, rummal, olvasztott vajjal és a tojással.

A lisztet szitáljuk keverőtálba és forgassuk egybe a sütőporral, kakaóval, majd adjuk a tejes keverékhez.

A csokit daraboljuk fel és vízgőz fölött olvasszuk fel, majd keverjük a masszához.

A masszát simítsuk vajjal kikent formába, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 25-35 percre (sütőtől függően több is lehet), alkalmazzunk tűpróbát.

A megsült kuglófót hagyjuk a formában 30 percig, majd vegyük ki belőle és várjuk meg, míg teljesen kihűl.

Máz:

A csokit daraboljuk fel és forraljuk egybe a tejszínnel, majd csorgassuk a kihűlt kuglófra.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon