Mennyei rácsos pite friss sárgabaracklekvárral: ezekkel az arányokkal mindig omlós a tészta
Ha készítesz friss sárgabaracklekvárt, rögtön próbáld is ki ezt a mennyei rácsos pitét! Erre a sütire nem lehet ráunni.
Ha gyorsan, sütés nélkül készült, krémes, gluténmentes és lenyűgözően finom desszertet keresel, akkor megtaláltad! Nem kell hozzá rengeteg összetevő, ráadásul azok is tápláló, egészséges fajták, így lelkiismeret-furdalás nélkül nassolhatod.
Az intenzíven csokis élményhez magas kakaótartalmú étcsokit használj, amely legalább 60-65%-os, de 85%-ossal is mennyei lesz. A krémhez pedig sűrű kókuszkrémet válassz, vagy magas zsírtartalmú konzerves kókusztejet. Ha utóbbit használod, akkor néhány órára vagy akár egész éjszakára tedd a konzervet a hűtőbe, hogy a krém elváljon a folyadéktól. Így könnyebb lesz azt lekanalazni a felszínéről. Az egyszerű, dobozos kókuszitalokkal sajnos nem fog jól működni a recept.
Az alaphoz tegyük az összes hozzávalót egy aprítógépbe, és addig pürésítsük, amíg egy összeálló, ragacsos masszát kapunk.
Kanalazzuk egy 20-23 cm-es piteforma aljára, és kézzel simítsuk egyenletes vastagságúra (az alján és az oldalán is). Tegyük 20 percre a fagyasztóba, hogy megdermedjen.
A töltelékhez forraljuk fel a kókuszkrémet, majd adjuk hozzá az összetördelt étcsokit és a kókuszolajat. Lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett várjuk ki, amíg felolvadnak.
Tegyük a datolyát aprítógépbe, adjuk hozzá a tengeri sót, a vaníliát és a csokis keveréket, és addig pürésítsük, amíg egy teljesen homogén, krémes textúrát kapunk.
Öntsük a csokikrémet a megdermedt alapra, és tegyük a pitét hűtőbe legalább 2 órára, vagy addig, amíg megdermed a töltelék.
Tálalás előtt gazdagon szórjuk meg a tetejét kakaóporral, vagy tetszés szerint csokitörmelékkel, málnaszemekkel is díszíthetjük.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu