Csokoládés pite krémes töltelékkel: sütés nélkül készül a mutatós tart

4
Nyomtatás
Csokis tart pite
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Mennyei, gluténmentes és még csokis is: a sütés nélküli alapot krémes csokiganache tölti ki. Minden vendéget lenyűgözöl vele, de hangulatjavítónak is szuper választás.

Ha gyorsan, sütés nélkül készült, krémes, gluténmentes és lenyűgözően finom desszertet keresel, akkor megtaláltad! Nem kell hozzá rengeteg összetevő, ráadásul azok is tápláló, egészséges fajták, így lelkiismeret-furdalás nélkül nassolhatod.

Az intenzíven csokis élményhez magas kakaótartalmú étcsokit használj, amely legalább 60-65%-os, de 85%-ossal is mennyei lesz. A krémhez pedig sűrű kókuszkrémet válassz, vagy magas zsírtartalmú konzerves kókusztejet. Ha utóbbit használod, akkor néhány órára vagy akár egész éjszakára tedd a konzervet a hűtőbe, hogy a krém elváljon a folyadéktól. Így könnyebb lesz azt lekanalazni a felszínéről. Az egyszerű, dobozos kókuszitalokkal sajnos nem fog jól működni a recept.

Csokis tart

Csokis tart pite 1

Hozzávalók 8 szelethez

Az alaphoz:

  • 230 g nagy szemű, magozott aszalt datolya (9-10 db)
  • 60 g dió
  • 90 g pekándió vagy mandula
  • 4 ek mandulavaj
  • 0.5 tk
  • 0.5 tk őrölt fahéj
  • 5 ek holland kakaópor (cukrozatlan)

A töltelékhez:

  • 320 ml kókuszkrém
  • 100 g étcsoki (60-85%)
  • 5 ek kókuszolaj
  • 150 g magozott aszalt datolya (7-8 db)
  • 1 ek vaníliakivonat
  • 1 csipet tengeri só

A díszítéshez:

  • kakaópor, csokitörmelék, erdei gyümölcsök tetszés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Az alaphoz tegyük az összes hozzávalót egy aprítógépbe, és addig pürésítsük, amíg egy összeálló, ragacsos masszát kapunk.

Kanalazzuk egy 20-23 cm-es piteforma aljára, és kézzel simítsuk egyenletes vastagságúra (az alján és az oldalán is). Tegyük 20 percre a fagyasztóba, hogy megdermedjen.

A töltelékhez forraljuk fel a kókuszkrémet, majd adjuk hozzá az összetördelt étcsokit és a kókuszolajat. Lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett várjuk ki, amíg felolvadnak.

Tegyük a datolyát aprítógépbe, adjuk hozzá a tengeri sót, a vaníliát és a csokis keveréket, és addig pürésítsük, amíg egy teljesen homogén, krémes textúrát kapunk. 

Öntsük a csokikrémet a megdermedt alapra, és tegyük a pitét hűtőbe legalább 2 órára, vagy addig, amíg megdermed a töltelék.

Tálalás előtt gazdagon szórjuk meg a tetejét kakaóporral, vagy tetszés szerint csokitörmelékkel, málnaszemekkel is díszíthetjük.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon