![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Csokis-zabpelyhes szelet sütés nélkül: a hűtőben áll össze a réteges sütemény
![zabpelyhessüti3](https://kep.index.hu/1/0/3812/38122/381226/38122669_2908647_fd189317ad07bc4f6869c621d5ec201f_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Nem kell hozzá sok minden, ráadásul nagyon gyorsan összedobhatod ezt a sütit, csak győzd kivárni, míg összeáll a hűtőben.
Bár zabpehely az alapja, ezt a receptet nem a diétázóknak ajánljuk, rengeteg vajjal és csokoládéval készül, az édesszájúak kedvence lesz. Nagy előnye, hogy nem kell sütni, bár nem úszod meg teljesen a gáztűzhely használatát: mind az alapot, mind a krémet a tűz felett kell elkészíteni.
Az alaphoz vajat és barna cukrot kell összemelegíteni, majd ebbe kell forgatni a zabpelyhet, pár percig kevergetni, míg a ragacsos, édes máz be nem vonja a szemeket. Ha ezzel megvagy, csak bele kell nyomkodnod a masszát egy tálba, majd készítheted is a krémet. A töltelék olvasztott ét- és tejcsokiból, illetve mogyoróvajból áll, a sós magvaj ellensúlyozza picit az édes ízt, ha pedig kesernyésebbre készítenéd, csak étcsokoládét használj.
Csokis-zabpelyhes szelet
![zabpelyhessüti4](https://kep.index.hu/1/0/3812/38122/381226/38122679_e55859119507035100d1884f8f4b8634_wm.jpg)
Hozzávalók 20 szelethez
- 220 gramm vaj
- 130 gramm barna cukor
- 300 gramm zabpehely
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 100 gramm étcsokoládé
- 70 gramm tejcsokoládé
- 80 gramm mogyoróvaj
Elkészítés:
Béleljünk ki sütőpapírral egy 20x25 centis tepsit/jénait. Akkor jó, ha a papír túllóg a széleken, hogy majd könnyen ki lehessen emelni a sütit.
A vajat és a barna cukrot melegítsük össze egy kis lábasban. Mikor mindkettő elolvadt, keverjük bele a vaníliakivonatot, majd a zabpelyhet. Alacsony lángon kevergessük 2-3 percig, míg a vajas-cukros máz be nem vonja mindenhol a zabpelyhet.
A zabpelyhes massza felét borítsuk az előkészített tepsibe/tálba, oszlassuk el egyenletesen, nyomkodjuk bele. A másik felét tegyük félre.
A csokit törjük darabokra, a mogyoróvajjal együtt tegyük egy kis lábasba, majd vízgőz fölé. Mikor elolvadt a csoki és a mogyoróvaj, vegyük le a tűzről, majd a nagy részét öntsük a zabpelyhes masszára, kb. az egynegyedét hagyjuk meg, azt majd a süti tetejére fogjuk csorgatni. A csokis-mogyorós krémet oszlassuk el egyenletesen a zabpelyhen.
Ha ezzel megvagyunk, a maradék zabpelyhes masszát keverjük át, ha esetleg összeállt, majd szórjuk a csokis krém tetejére úgy, hogy mindenhol befedje azt. Picit le is nyomkodhatjuk a zabpelyhet.
A tetejére csorgassuk rá a félretett csokit, majd ha picit hűlt, jól lefedve tegyük a hűtőbe legalább 2-3 órára.
Ha szépen összeállt, vegyük ki a hűtőből, várjuk meg, míg szobahőmérsékletű nem lesz, majd szeleteljük.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!