Olasz ropogós keksz kakaóval dúsítva – Sokáig eláll a sütisdobozban
Az olasz biscotti elképesztően ropogós, és ha nem fogy el gyorsan, akkor sokáig eláll sütisdobozban, hogy a kávé mellé legyen mit rágcsálnod.
A hagyományos cantuccini, más néven biscotti mandulával készül, most ezt a receptet bővítettük úgy, hogy a tésztába kakaó, sőt csoki is került. Ha szereted a kakaós édességeket, biztosan szeretni fogod ezt a szuper kekszet, amelyben a roppanós textúra is ugyanúgy megmarad.
A biscottit úgy edd, hogy belemártod valamilyen folyadékba, jellemzően kávéba vagy tejbe, attól szépen megpuhul és elolvad a szádban. Próbáld ki a kandírozott narancsos változatot is.
Csokoládés biscotti
Hozzávalók 60 darabhoz
- 200 gramm mogyoró (egész)
- 110 gramm étcsokoládé
- 350 gramm liszt
- 40 gramm holland kakaó (cukrozatlan)
- 1.5 teáskanál sütőpor
- 0.5 kávéskanál só
- 110 gramm vaj
- 200 gramm cukor
- 3 darab tojás (M-es)
- 2 teáskanál vaníliakivonat
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
A mogyorót terítsük szét a sütőpapíron és pirítsuk 12-15 percig. Csavarjuk konyharuhába és dörzsöljük le róla a héját. Hagyjuk kihűlni, majd daraboljuk fel.
A csokit is törjük össze.
Vegyük fel a sütő hőmésékletét 175 fokra.
Egy közepes tálban keverjük össze a lisztet, a kakaóport, a sütőport és a sót, majd tegyük félre. Egy nagyobb keverőtálban elektromos habverővel keverjük habosra a puha vajat, a cukrot és a tojásokat, majd adjuk hozzá a vaníliakivonatot. A száraz és a nedves hozzávalókat forgassuk egybe egy fakanállal, ügyelve, hogy ne keverjük túl. Keverjük hozzá a mogyoró- és a csokidarabokat is.
A tésztát negyedeljük el, mindegyiket tegyük egy sütőpapírra és formázzunk belőle hengereket. Kicsit lapogassuk el. Süssük 25-30 percig, hogy kicsit összeálljon, majd tegyük egy rácsra és hagyjuk kihűlni. Tegyük egy vágódeszkára.
Szeleteljük fel körülbelül 1,2 centiméter szélesre, majd fektessük vissza a sütőpapírra és süssük további 20-30 percig. Minél tovább sütjük, annál ropogósabb lesz, de azért ne süssük túl.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!