A legfinomabb olasz sütemény a biscotti - A ropogós keksz naranccsal is készülhet

narancsoscantuccini
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Az illatos, isteni finom, ropogós keksz légmentesen zárható dobozban sokáig eláll, érdemes dupla adagot sütni belőle.

A biscotti vagy cantuccini egy klasszikus olasz keksz, olyan, mint egy kétszersült, nagyon ropogós, kávé vagy tea mellé isteni finom. Toscanában a helyi specialitásnak számító, Vin Santo nevű desszertborba mártogatják, ha van rá lehetőséged, érdemes úgy is kipróbálni.

Mára rengeteg változatban készül, de a hagyományos receptben csak mandula gazdagítja a tésztáját. Az alábbi változat narancsos, a citrus nagyon jól passzol a mandulához, de utóbbi helyett bátran használható dió is, illetve másfajta aszalt vagy kandírozott gyümölcsök is mehetnek bele.

Narancsos biscotti

narancsoscantuccini2

Hozzávalók 24 darabhoz:

  • 250 gramm liszt
  • 1.5 teáskanál sütőpor
  • 1 nagy csipet
  • 140 gramm kukoricaliszt
  • 200 gramm cukor
  • 1 darab bionarancs héja
  • 110 gramm vaj
  • 2 darab tojás
  • 1.5 teáskanál mandulakivonat
  • 0.5 teáskanál vaníliakivonat
  • 100 gramm mandula
  • opcionális kandírozott narancshéj
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral egy tepsit.

Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sót, a sütőport és a kukoricalisztet. Egy másik tálba reszeljük bele a narancs héját, majd adjuk hozzá a cukrot, alaposan keverjük el vele.

A narancsos cukrot és a puha vajat keverjük habosra robotgép segítségével. Adjuk hozzá egyesével a tojásokat is, végül keverjük bele a mandula- és a vaníliakivonatot is.

Kisebb adagokban forgassuk bele a száraz hozzávalókat a vajas keverékbe, végül adjuk hozzá az összedarabolt mandulát - szeletelt mandula is használható -, illetve, ha szeretnénk, 80-100 gramm kandírozott narancshéjat.

Szedjük a tésztát 2 részre, majd mindkét részből formázzunk egy 4 centi magas hengert, tegyük őket az előkészített tepsire. Süssük 15 percig, míg aranybarna nem lesz a külsejük, majd hagyjuk hűlni 30 percig.

Tegyük a hengereket egy vágódeszkára, majd egy éles kés segítségével vágjuk őket 2 centi széles szeletekre. Tegyük őket vissza a tepsire, majd süssük még 15 percig. Hagyjuk teljesen kihűlni. 

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük