Mézes, fahéjas birsalma a sütőből: önmagában és köretként is mennyei
A kissé fanyar, sült birsalma és a méz találkozásából csak valami igazán különleges fogás születhet.
Sokan szeretjük a mézeskalács magyar változatát, de legalább ennyi figyelmet érdemel annak német testvére is, a lebkuchen. Utóbbit picit talán könnyebb elkészíteni, vagy legalábbis gyorsabb, ráadásul mindenféle olvasztott csokoládéba is belemártható.
A karácsonyi hangulatot a kihagyhatatlan fűszerek kölcsönzik hozzá, úgy mint a fahéj, a gyömbér, a mandula, a szegfűszeg és a szerecsendió, természetesen mind reszelt vagy őrölt formában.
És persze a mézről se feledkezz meg, mint a sütemény esszenciája, illetve a csokoládéfürdőről, amelyben a fináléban részesül majd.
A száraz hozzávalókat tegyük egy nagyobb tálba.
A mézet és a vajat tegyük egy kisebb serpenyőbe, és addig hevítsük, amíg fel nem olvad.
Ha már elolvadt, adjuk hozzá a citrom reszelt héjával együtt a száraz alapanyagok keverékéhez.
Addig keverjük, szükség esetén gyúrjuk, amíg szépen összeáll a tészta.
Tegyük a hűtőbe pihenni 30 percre.
A pihentetési idő végével melegítsük elő a sütőt légkeveréses sütő esetében 180 fokra, gázsütő esetében 160 fokra.
Vegyük elő a tésztát, és készítsünk belőlük 30 darab, egyenként kb. 3 cm széles golyót, majd picit mindegyiket lapítsuk le tenyérrel.
Egy nagy, lapos tepsibe tegyünk sütőpapírt, és helyezzük el rajta úgy a golyóbisokat, hogy kb. 10-15 darab kényelmesen beleférjen a tepsibe.
Süssük őket 15 percig, majd hagyjuk a tepsiben kihűlni.
Ha minden adag kekszet kisütöttünk és kihűtöttünk, készítsük el a csokoládémázat: vízgőz felett olvasszuk fel az étcsokoládét és a vajat. Ha már szép, folyós állagú, egyesével mártsuk bele a kekszeket.
Hagyjuk őket egy sütőrácson kihűlni, majd még akár a hűtőbe is betehetjük 10-15 percre.
Kínáljuk magában vagy egy pohár hideg tejjel ezeket a hangulatos, eredeti, karácsonyi mézes puszedliket.
Fotók forrása: Getty Images
@sobors.hu