Pihe-puha mézeskalácsos kocka: kevert tészta az alapja
A kevert süti látványra egyszerűnek tűnik, az íze azonban fenomenális, jól érződnek benne az ünnep kedvenc aromái.
A kevert sütiknek mindig nagy sikerük van: vendégvárónak is tökéletesek, de akár az ünnepi desszertek listájára is fel lehet őket venni, hisz nagyon egyszerűek, mégis finomak. Az egyik ilyen csodasüti a mézeskalácsos kocka, mely szerény megjelenéssel bír, az íze azonban fantasztikus. Benne van minden olyan fűszer, ami hozzátartozik a karácsonyhoz (fahéj, gyömbér és mézeskalács-fűszerkeverék.)
Így is lehet
A receptben egy-két hozzávalót érdemes variálni. Kakaó helyett darált dió, mandula vagy mogyoró is mehet a masszába. A sütiben érett banán is szerepet kap, melynek köszönhetően szaftos lesz a tésztája, akár napok múlva is, illetve a gyümölcs édeskés íze is jól érvényesül. Banán helyett sütőtökpürével is kipróbálhatod a kevert sütit. Ha szeretnéd, vágd félbe a kihűlt tésztát, és töltsd meg lekvárral vagy vaníliakrémmel.
Mézeskalácsos kocka
Hozzávalók 16 szelethez
- 1 darab banán
- 8 dkg puha vaj
- 10 dkg cukor
- 2 darab tojás
- 15 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál sütőpor
- 8 dkg kakaó
- 1 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál gyömbér
- 2 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék
- 180 g joghurt
- porcukor a szóráshoz ízlés szerint (opcionális)
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 160 fokosra, a formát (20x20 centiméter) béleljük ki sütőpapírral.
A banánt pucoljuk meg, majd villával törjük pépesre.
A puha vajat a cukorral keverjük fehéredésig, majd adjuk hozzá a banánt. Ezután keverjük hozzá a tojásokat egyenként.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, majd forgassuk hozzá a sót, szódabikarbónát, sütőport, kakaót, fahéjat, gyömbért és a mézeskalács-fűszerkeveréket. Ezután a száraz és a nedves hozzávalókat keverjük alaposan össze, közben a joghurtot is dolgozzuk hozzá.
Az alaposan kikevert tésztát simítsuk az előkészített formába, majd toljuk a sütőbe, és 35-40 perc alatt süssük készre. (A sütésnél tűpróbát alkalmazzunk.)
A kész süteményt tetszés szerint felvágva kínáljuk, ha szeretnénk, porcukorral is meghinthetjük.
-
2024-04-21 09:28:01
-
2024-04-04 09:36:02
-
2024-03-24 10:16:01
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!