Így készül a legfinomabb csokoládés tejberizs - Még krémesebb lesz a végeredmény

csokisrizs2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tejberizs akkor finom, ha a picit roppanós, harapnivaló állagú rizst krémes, selymes közeg veszi körül.

Imádom a tejberizst, mégis ritkán készítek, ugyanis ez a desszert teljes odafigyelést igényel, nem lehet otthagyni. Kifuthat a tej - ahogy ez már nem egyszer megtörtént velem -, leragadhat a rizs, legrosszabb esetben pedig leéghet az egész.

Egyik nap mégis eszembe jutott, és mivel volt a kamrában rizs, tartós tej, illetve egy kis étcsoki is elfekvőben, gondoltam, összedobok gyorsan egy csokoládés verziót. Sokan a kerek szemű rizst ajánlják a tejberizshez, de én most azzal dolgoztam, ami itthon volt, úgyhogy hosszú szemű változatot használtam, és így is tökéletes lett a végeredmény. Az én verziómba egy kis tejszín is került, így még selymesebb és gazdagabb lett az édesség.

A tejberizs akkor jó, ha sűrű, pudingos állagú és krémes, viszont a rizs harapnivaló, puha, de nem szétfőtt, akár még picit roppanós is maradhat a közepe. Nekem ezekkel az arányokkal lett ilyen a desszertem, de ez a rizs fajtájától függően változhat, ha a tej már krémes, de a rizs még kemény, öntsetek még hozzá egy kis folyadékot és főzzétek tovább.

Csokoládés tejberizs

csokisrizs

Hozzávalók 4 személyre

  • 20 dekagramm rizs
  • 2.5 deciliter víz
  • 1 csipet
  • 6 deciliter tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dekagramm cukor
  • 14 dekagramm étcsokoládé
  • 1.5 deciliter tejszín
Recept idők

Elkészítés:

A rizst mossuk át, majd tegyük fel a vízzel és a sóval főni. Időközönként kevergessük, nehogy leragadjon.

Ha az összes vizet magába szívta, adjuk hozzá a tejet, a cukrot és a vaníliás cukrot. Alacsony lángon, gyöngyözve főzzük, ne hagyjuk magára, mert a tej könnyen kifut.

Mikor már kezd sűrűsödni a tejberizsünk, adjuk hozzá az összetört csokoládét és a tejszínt. Alaposan keverjük el a csokoládéval, majd addig főzzük, míg sűrű, pudingos állagú nem lesz, közben folyamatosan kevergessük.

Ha már elválik az edény falától, kapcsoljuk le alatta a lángot, öntsük szét tálkákba - 4 nagyobba vagy 8 picibe -, majd melegen vagy hidegen tálaljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük