Csupa csoki torta, ami kezdőknek is sikerülni fog: bármilyen alkalomra tökéletes
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Kukoricás burgonyagratin: nincsen párja a krumplis fogások között
Retró, baracklekváros piskótatekercs: így biztos, hogy sikerülni fog
A torták univerzumában a csokis változat alapnak számít, mindenki szereti, épp ezért nem árt ismerni egy olyan receptet, amit kezdő sütikészítők is bátran megsüthetnek.
A torta lapjai kakaósak, a krém pedig csokiban gazdag. Utóbbit érdemes pár percre a hűtőbe tenni kenés előtt, mert a hidegtől sokkal jobb textúrája lesz.
A csoki olvasztásánál különösen figyelj arra, hogy a víz és a tál alja ne érintkezzen, különben nem lesz jó a végeredmény, könnyen megég a csoki, kicsapódik a kakaóvaj. Ha mégis túlmelegítetted, akkor tedd hideg edénybe és keverj még hozzá csokit, így a hő kiegyenlítődik.
Dobd fel a tortát!
A csoki mellett más ízt is csempészhetsz a krémbe, például rumot vagy valamilyen különleges likőrt. A plusz alapanyag a darabolt csoki mellé kerüljön, még mielőtt vízgőz fölé tennéd. Rumból, kávéból vagy likőrből 1-2 teáskanállal bőven elég.
A csokitorta mindenféle díszítés nélkül is kívánatos, de nyugodtan engedd szabadjára a fantáziádat, vagy maradj az egyszerűség vonalán: szórhatsz a tetejére reszelt csokoládét, cukorkát vagy lime reszelt héjával, rumos meggyel is izgalmasabbá teheted.
Csupa csoki torta
Hozzávalók 6 személyre
Tészta:
- 175 gramm vaj
- 175 gramm porcukor
- 3 darab tojás
- 100 gramm liszt
- 50 gramm kakaó (cukrozatlan)
- tej (opcionális) szükség szerint
Krém:
- 200 gramm ét- vagy tejcsokoládé
- 100 gramm vaj
- 180 gramm porcukor
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 190 fokra.
A tortaformát (közepes méretű) béleljük ki sütőpapírral.
Tészta:
A puha vajat a porcukorral keverjük habosra, majd a tojásokat is keverjük hozzá.
A lisztet és a kakaót szitáljuk keverőtálba, utána forgassuk egybe a tojásos masszával, ha túl sűrű a tészta, néhány evőkanál tejjel lazíthatjuk.
A masszát simítsuk sütőpapírral bélelt tortaformába, utána toljuk az előmelegített sütőbe, 25-35 perc alatt süssük készre, a sütésnél alkalmazzunk tűpróbát.
Krém:
A csokit daraboljuk fel és vízgőz felett olvasszuk fel, majd tegyük félre, hogy kihűljön.
A puha vajat és a porcukrot keverjük habosra, majd a kihűlt olvasztott csokoládéval is keverjük egybe.
Összeállítás:
A kihűlt tésztát vágjuk félbe, a torta alsó részét kenjünk meg bőségesen a krémmel, utána tegyük rá a maradék tésztát, a tetejét és az oldalát kenjük meg a maradék krémmel.
Fotó: Getty Images