Szaftos zöldségpörkölt padlizsánnal és karfiollal: nincs benne hús, mégis mennyei
A padlizsánból és karfiolból készített zöldségpörkölt laktató, mégis könnyű, hamar elkészülő ebéd vagy vacsora.
Ha eleged van a nehéz húsokból, akkor kedvenc tésztafélédet az alábbi könnyed zöldségraguval is kombinálhatod, amit vacsorára is bátran ehetsz. Garantáltan nem fekszi meg a gyomrodat.
Könnyen és gyorsan elkészítheted, ráadásul ínycsiklandó és mutatós lesz az eredmény, amit a vendégeknek is bátran felszolgálhatsz. Az intenzívebb ízekért friss bazsalikomot használj!
A tésztát tegyük forrásban lévő sós vízbe, és kezdjük főzni.
A padlizsánt hámozzuk meg, vágjuk kisebb kockákra, majd magas hőfokon, 3 evőkanál olajon pirítsuk aranybarnára. Szedjük ki őket egy tálba, a hőfokot vegyük vissza közepesre, majd ugyanabban az edényben 2 evőkanál olajon kezdjük párolni az apróra vágott zöldhagymát. Amikor enyhén megfonnyadtak, adjuk hozzá a kockákra vágott paradicsomot, a sót, a chilit, a kakukkfüvet, a cukrot és a vizet, és pároljuk 10 percig.
Ha kellően redukálódott a paradicsomszószunk, visszatehetjük a padlizsánkockákat, és hozzáadhatjuk a kockákra vágott cukkinit is. Fedjük le az edényt, és legfeljebb 10 percig főzzük, hogy a cukkini kellemesen roppanós maradjon.
Adjuk hozzá az időközben megfőtt tésztát, és 4-5 evőkanálnyit a tészta levéből. Így sűrítőanyag nélkül fog besűrűsödni a szószunk. Fedő alatt főzzük még 5 percet, szórjuk bele az apróra vágott bazsalikomot, és pihentessük még 5 percet.
Friss bazsalikomlevelekkel és durvára vágott zöldhagymaszárral tálaljuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu