Nyáridéző olasz tészta cukkinivel és paradicsommal - Ha már most hiányzik

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

A cukkinis tészta olyan alapvető étel volt otthon gyerekkoromban, mint a húsleves vagy a marhapörkölt, és mint sok minden másról, erről is azt hittem, hogy mindenkinél épp ugyanilyen hétköznapi ebédféleség.

Aztán kiderült, hogy nemcsak nem is meri rajtunk kívül senki, de tulajdonképpen az olasz gasztronómiának sem ismert fogása ez. Gyerekkoromban sok időt töltöttünk Olaszországban, onnan jöhetett a szüleim ihlete, de egyre biztosabb vagyok benne, hogy valamiféle önálló házi fúzióról van szó, mert az olaszoknál inkább tejszínesek szoktak lenni a cukkinis tésztaszószok.

Az étel mindenesetre szuper, gyors, egészséges, olyanok számára is jól eladja ezt a nem minden téren népszerű zöldséget, akik nem feltétlen hívei. A család is annyira szereti, hogy már különböző ágain különbözőféleképpen fejlesztették tovább. Néha olajbogyóval, aszalt paradicsommal és friss oreganóval készül, néha csak a maga egyszerűségében. 

A legforradalmibb újítást a bátyámék végezték el az ősi családi receptúrán, ami jelentős mértékben meghosszabbítja a folyamatot, de annál érdekesebbé teszi az étel karakterét. Ők ugyanis az eredetivel ellentétben nem párolják, hanem külön, sütőben sütik meg a cukkinit a szószhoz, így megmarad a tartása és intenzívebb íze lesz. Én ezen is egyszerűsítettem, és hirtelen, iszonyú forró serpenyőben pirítottam rá a zöldségre.

Cukkinis-paradicsomos fusilli

cukkinis-fusilli - 1

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 2 darab cukkini
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 300 gramm paradicsom
  • 200 gramm passzírozott paradicsom
  • 0.5 kávéskanál
  • ízlés szerint oregánó
Recept idők

Elkészítés:

A cukkinit felkarikázzuk, és egy nagyon forróra felhevített serpenyőben, kevés olajon megpirítjuk. Félre tesszük. A serpenyőbe újra olajat öntünk, belekeverjük a felaprított vöröshagymát, üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a felaprított fokhagymát és fél perccel később a kockákra vágott paradicsomot is. Felöntjük a passzírozott paradicsommal, sózzuk és tíz percig főzzük. Végül belekeverjük a külön megsütött cukkinit is. Fogkeményre főzött fusillivel tálaljuk.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük