Cukkinis pizza: így készítve még a gyerekek is örömmel repetáznak a zöldségből
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag cukkini semleges íze miatt nagyon sokoldalúan felhasználható zöldség, amiből szinte bármit készíthetünk.
Süthetjük, tölthetjük, készülhet belőle hideg leves, saláta, szószokban is megállja a helyét, de még pizzatésztára is bátran rápakolhatjuk. A cukkini paradicsomos vagy fehér szósszal készült pizzán is tökéletes, akár a legegyszerűbb módon sajttal megszórva is süthetjük. Más feltétet is tehetünk mellé, vagy tálalásnál friss fűszernövény, mondjuk bazsalikom vagy rukkola kerülhet rá, amitől sokkal izgalmasabb lesz a zöldséggel készült pizza.
Tészta helyett is jó
A cukkini héját nem érdemes lehámozni, mivel rengeteg C-vitamint és polifenolt tartalmaz, ezek támogatják a mellékvese és pajzsmirigy egészséges működését, ráadásul még az inzulinszintet is szabályozzák. Magas víztartalma miatt remek hidratáló, alacsony energiatartalma miatt fogyókúrázók körében különösen kedvelt zöldség. Mivel tészta helyettesítésére is kiváló, ezért sokan a felszeletelt cukkinit kenik meg pizzaszósszal, amit aztán sajttal megszórva sütnek meg.
Cukkinis pizza
Hozzávalók 4 személyre
Pizzatészta:
- 28 dekagramm liszt
- 1.8 deciliter langyos víz
- 1 tasak élesztőpor (7g)
- 1 teáskanál cukor
- 2 evőkanál olaj
- ízlés szerint só
Pizzaszósz:
- 300 gramm sűrített paradicsom
- 1 teáskanál cukor
- 2 evőkanál olívaolaj
- só és bors ízlés szerint
- oregánó ízlés szerint
Feltét:
- 1 darab cukkini
- 20 dekagramm mozzarella
- 1 marék reszelt parmezán
Elkészítés:
Pizzatészta:
A lisztet tálba öntjük.
Az élesztőt 1 teáskanál cukorral langyos vízben felfuttatjuk, majd a liszt közepébe mélyedést ásunk, beleöntjük az élesztőt, utána sózzuk, adunk hozzá 2 evőkanál olajat és összedolgozzuk a tésztát, meleg helyen, lefedve 2-3 órán keresztül pihentetjük.
Pizzaszósz:
A paradicsomhoz keverjük hozzá az olívaolajat, a cukrot, sót, borsot és az oregánót.
Összeállítás:
A pizzaformát vagy a tepsit enyhén kenjük ki olajjal, a tésztát nyújtsuk ki, tegyük bele, kenjük meg paradicsomszósszal. Szórjuk a tetszőlegesre vágott cukkinit és sajtokat is a pizzára, majd 180 fokos sütőben 15-25 percig süssük, amíg aranybarna színt nem kap a pizza.
Fotók: Getty Images