Isteni cukkinis-sajtos golyó sütőben sütve: nassolnivalóként is tökéletes

cukkinigolyó
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Olvadt sajt és puha cukkini egy falatba sütve, mennyei lesz ez a kis vega golyó, amit húsevőknek is bátran ajánlunk.

A cukkini mostanában fénykorát éli, nem véletlenül, mivel semleges az íze, jól fűszerezhető, nedvességtartalmánál fogva pedig szaftosan tartja a fasírtot, de akár a sütemény tésztáját is. Az alábbi recept is egy fasírt, de ebben tényleg a cukkini dominál, húsmentes változatot mutatunk, amelyben a sajt a másik főszereplő. Utóbbinak nyugodtan megemelheted a mennyiségét, de használhatsz másmilyet is.

Fontos, hogy a cukkinit alaposan nyomkodd ki, ha túl nedves, eláztatja a masszát, illetve egy kevés morzsát is keverj hozzá ennek elkerülése végett. Az ízesítés rád van bízva, bármilyen zöldfűszer mehet bele, ha olaszos irányba vinnéd, parmezánnal, oregánóval és bazsalikommal keverd össze. 

Cukkinis-sajtos golyó

cukkinigolyó2

Hozzávalók 6 személyre

  • 3 darab cukkini
  • 60 gramm pankomorzsa
  • 60 gramm cheddar sajt
  • 2 darab tojás
  • 1 tk keményítő
  • ízlés szerint só, bors
  • 0.5 tk fokhagymapor
  • 2 ek petrezselyem (friss)
  • 0.25 tk fűszerpaprika
  • kevés olaj
Recept idők

Elkészítés:

A cukkinit mossuk meg, a végét vágjuk le, reszeljük le. A sajtot is reszeljük le.

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral egy nagy tepsit. 

A cukkinit nyomkodjuk ki alaposan, hogy ne maradjon benne nedvesség. Adjuk hozzá a pankomorzsát, a sajtot, tojást, keményítőt és a fűszereket, a petrezselymet aprítva. Dolgozzuk össze a masszát. 

A masszából formázzunk kis golyókat vagy pogácsákat, majd tegyük őket az előkészített tepsire. A tetejüket kenjük le olajjal.

Toljuk a sütőbe, süssük 18-20 percig, míg a tetejük aranybarna nem lesz. Rögtön, mártogatóssal kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük