Isteni cukkinis-sajtos golyó sütőben sütve: nassolnivalóként is tökéletes
Olvadt sajt és puha cukkini egy falatba sütve, mennyei lesz ez a kis vega golyó, amit húsevőknek is bátran ajánlunk.
A cukkini mostanában fénykorát éli, nem véletlenül, mivel semleges az íze, jól fűszerezhető, nedvességtartalmánál fogva pedig szaftosan tartja a fasírtot, de akár a sütemény tésztáját is. Az alábbi recept is egy fasírt, de ebben tényleg a cukkini dominál, húsmentes változatot mutatunk, amelyben a sajt a másik főszereplő. Utóbbinak nyugodtan megemelheted a mennyiségét, de használhatsz másmilyet is.
Fontos, hogy a cukkinit alaposan nyomkodd ki, ha túl nedves, eláztatja a masszát, illetve egy kevés morzsát is keverj hozzá ennek elkerülése végett. Az ízesítés rád van bízva, bármilyen zöldfűszer mehet bele, ha olaszos irányba vinnéd, parmezánnal, oregánóval és bazsalikommal keverd össze.
Cukkinis-sajtos golyó
Hozzávalók 6 személyre
- 3 darab cukkini
- 60 gramm pankomorzsa
- 60 gramm cheddar sajt
- 2 darab tojás
- 1 tk keményítő
- ízlés szerint só, bors
- 0.5 tk fokhagymapor
- 2 ek petrezselyem (friss)
- 0.25 tk fűszerpaprika
- kevés olaj
Elkészítés:
A cukkinit mossuk meg, a végét vágjuk le, reszeljük le. A sajtot is reszeljük le.
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral egy nagy tepsit.
A cukkinit nyomkodjuk ki alaposan, hogy ne maradjon benne nedvesség. Adjuk hozzá a pankomorzsát, a sajtot, tojást, keményítőt és a fűszereket, a petrezselymet aprítva. Dolgozzuk össze a masszát.
A masszából formázzunk kis golyókat vagy pogácsákat, majd tegyük őket az előkészített tepsire. A tetejüket kenjük le olajjal.
Toljuk a sütőbe, süssük 18-20 percig, míg a tetejük aranybarna nem lesz. Rögtön, mártogatóssal kínáljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!