A glutén- vagy lisztmentes tészta nem új keletű dolog, hiszen a boltokban évek óta lehet kapni csicseriborsó, lencse, cukkini vagy más zöldség felhasználásával készült száraztésztákat. Most azonban megtudhatod, hogyan készítsd el otthon ezt a vitamindús és szénhidrátcsökkentett tésztaalternatívát, amelyhez mindössze cukkinire és egy spiralizáló zöldségszeletelőre lesz szükséged, amely vékony, spagettire hasonlító csíkokat vág a zöldségből. Ha nincsen, vagy nem tudsz beszerezni ilyen eszközt, akkor egy egyszerű zöldséghámozóval, julienne- vagy mandolinszeletelővel is működni fog.
A cukkini azonban csak az egyik a sok színes és egészséges zöldség közül, amelyből spagettit készíthetsz. Ha tetszik az ötlet, akkor ezekből a zöldségekből is próbáld ki: répa, kígyóuborka, cékla, édesburgonya, sütőtök, krumpli, karalábé vagy zeller. Ha pedig érdekelnek a hagyományos köretalapanyagok reformer változatai, akkor ez a karfiolrizs is tetszeni fog.
- Elkészítési idő: 15 perc
- Előkészítési idő: 5 perc
Elkészítés:
A cukkinit alaposan mossuk meg, és a bevezetőben felsorolt eszközök valamelyikével vágjuk spagettiszerű csíkokra.
A cukkinitésztát a legjobb nyers formában fogyasztani, mert így őriz meg a legtöbbet a vitamintartalmából, és izgalmas al dente textúrát is ad az ételnek. Természetesen enyhén meg is párolhatjuk, azonban ez ne tartson tovább néhány percnél, különben cukkinipürét kapunk.
A spagettit kombinálhatjuk szószokkal (pesztó, arrabbiata, pomodoro, alfredo stb.), vagy dúsítsuk vele kedvenc salátánkat.