Illatos, epres-barackos pite: omlós vajas tészta az alapja
Piterajongók, figyelem! Ez a barackos-epres változat garantáltan az új kedvenced lesz, a házi tészta pedig külön is megér egy misét.
Színes, mutatós és nagyon finom az egyszerre roppanós és omlós vajas keksz, ráadásul hihetetlenül egyszerűen készül. Bármilyen bulin, kerti partin, gyerekzsúron megállja a helyét, kicsik és nagyok is szeretni fogják.
Az alapja sima vajas tészta, amit egy kevés vanília ízesít, de akár citromhéjjal is feldobható. Ebbe kerül a színes tortadara: ez nem sütésálló, így picit bele fog olvadni a tésztába, de ettől csak még bohókásabb lesz az összhatás.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, béleljünk ki két tepsit sütőpapírral.
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a szódabikarbónát és a sót.
A puha vajat keverjük habosra a kétféle cukorral. Adjuk hozzá a tojást és a vaníliakivonatot is. Keverjük bele a lisztes keveréket, majd ha összeállt a tészta, a tortadarát is forgassuk bele, de ne keverjük túl.
Készítsünk a tésztából diónyi golyókat, majd tegyük őket a tepsire 5 centi távolságban. Toljuk őket a sütőbe 11-12 percre, míg a szélük halványbarna nem lesz. Hagyjuk őket a tepsin hűlni pár percig, majd tegyük félre teljesen kihűlni.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu