Pár hozzávalós omlós vajas keksz: rögtön dupla adagot süss

vajaskeksz
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha a reggelt kávéval indítod, mindenképp süsd meg mellé ezt az omlós vajas kekszet, tökéletes párost alkotnak.

Ha szereted a boltban kapható vajas kekszet, próbáld ki a házi változatot: önmagában is mennyei az omlós süti, de tea, kávé mellé is isteni, lekvárral összeragasztva, lényegében bárhogy. Nagy előnye, hogy egyszerűen és viszonylag gyorsan készül, és a rengeteg zsiradéktól nagyon puha lesz. 

Az ízesítést nem kell túlgondolni, a vaj mellé csak vanília és cukor kerül, de ha szeretnéd, kakaós változatban is kipróbálhatod. 

Ha nem szeretnél a habzsákkal és a formázással bíbelődni, csak készíts golyókat a tésztából, tedd őket a tepsire, majd pihentetés nélkül told a sütőbe, szépen kilapulnak majd. 

Omlós vajas keksz

vajaskeksz2

Hozzávalók 28 darabhoz

  • 220 gramm vaj
  • 130 gramm porcukor
  • 2 tk vaníliakivonat
  • 250 gramm liszt
  • 4 ek keményítő
Recept idők

Elkészítés:

Összeállítás előtt vegyük ki a vajat a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen. 

A puha vajat keverjük habosra a cukorral és a vaníliával. Akkor jó, mikor világos a színe. Szitáljuk bele a lisztet és a keményítőt kisebb adagokban, forgassuk egybe a vajas keverékkel. 

Készítsünk elő egy tepsit, béleljük ki sütőpapírral.

Kanalazzuk a tésztát habzsákba, és nyomjunk belőle karikákat a tepsire. Ha túl kemény a tészta a habzsákba töltéshez, adjunk hozzá 1 evőkanál meleg tejet.

A megformázott karikákat tegyük a hűtőbe 30 percre.

Közben melegítsük elő a sütőt 150 fokra. Toljuk a sütőbe a kekszeket 13-15 percre, míg a szélük aranybarna nem lesz.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük