Varázslatos sütőtökös palacsinta: cukor nélkül is édes lesz

spcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az ősz kedvenc fűszerei teszik varázslatossá a pufi palacsintát, mely a sütőtöktől sokkal szaftosabb és puhább lesz.

A pufi palacsintában az a legjobb, hogy pillanatok alatt összedobható, a sütés után nem kell a töltésével pepecselni. A testesebb palacsinta napindítónak is tökéletes, a masszát mindig érdemes szezonális alapanyagokkal gazdagítani. Ősz lévén sütőtökkel kötelező kipróbálni.

Mivel a sütőtök kellően édes, ezért cukrot nem is szükséges a masszába keverni. Persze, ha vérbeli édesszájú vagy, akkor adhatsz hozzá. A sütőtökös palacsinta magában is finom, de tálalásnál bőven van lehetőséged még ínycsiklandóbbá varázsolni. Ha édesen szeretnéd, akkor juharszirupot vagy csokiöntetet csorgass rá, a tetejét pedig koronázd meg tejszínhabbal. A cukor nélküli változathoz tükörtojás és bacon is kerülhet, vagy friss, szezonális gyümölcsökkel társítva tálald.

Így még izgalmasabb a tészta

A masszába érdemes durvára vágott, pirított tökmagot vagy diót forgatni. Az egyszerű trükktől sokkal izgalmasabb lesz a palacsinta textúrája, és persze az ízén is érződik a turpisság.

Cukormentes, sütőtökös palacsinta

spct

Hozzávalók 4 személyre

  • 30 dkg liszt
  • 1 csipet
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál gyömbér
  • 1 késhegynyi szerecsendió
  • 0.5 teáskanál szegfűbors
  • 2 darab tojás
  • 20 dkg sütőtökpüré
  • 2 evőkanál olaj
  • 4 dl tej
Recept idők

Elkészítés:

Először a száraz alapanyagokat forgassuk egybe, utána a tojást, a sütőtökpürét, az olajat és a tejet adjuk hozzá, a masszát keverjük csomómentesre.

A palacsintasütőt forrósítsuk fel, ha szükséges, enyhén kenjük ki olajjal, majd fagyiadagoló segítségével mérjünk ki a masszából a serpenyőbe. A palacsinta mindkét oldalát süssük aranybarnára.

Sütőtökpüré készítése:

A sütőtököt pucoljuk meg, majd kockázzuk fel.

Az előkészített tököt kevés olajon pirítsuk meg, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, és főzzük puhára.

A puhára főtt tököt szűrjük le, botmixerrel vagy krumplitörővel pürésítsük.

A házi sütőtökpüré hűtőben 2 hétig tárolható.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük