![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Cukorsziruppal bevont, fahéjas édesburgonya: sütőben sül rá a ragacsos máz
![édeskrumpli](https://kep.index.hu/1/0/3668/36682/366827/36682769_2801995_ad63a88f455d1fb2447e8d3a21ba2125_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Nagyon gyorsan és egyszerűen készül, húsok mellé főfogásként, de magában, desszertként is tökéletesen megállja a helyét.
Bár hivatalosan a cukorsziruppal bevont, fahéjas édesburgonya a hálaadásnapi vacsora része, szerintem szuper téli ebéd vagy vacsora lehet belőle. Eredetileg húsok mellé, esetleg szalonnával, sonkával kínálják - aki szereti az édes-sós kombimációt, mindenképp próbálja ki úgy is -, de akár édességként is el tudom képzelni egy gombóc fagyi mellé.
Édesburgonyából rengetegféle desszert készülhet, akár fahéjas pite, akár brownie, amelynek a tésztáját is megédesítheti. Legalább ugyanennyi sós étel alapja is lehet, kezdve az egyik nagy kedvencünkkel, amikor sütőben sül különböző zöldségekkel és kolbásszal, de fűszeres krémlevesek is készülhetnek belőle.
Az alábbi receptben vajas-cukros-fűszeres mázzal kell nyakonönteni, a szirup szépen rákaramellizálódik majd a sütőben. Egy kevés narancslevet is érdemes keverni hozzá, nagyon jól passzol az édesburgonyához.
Cukorsziruppal bevont édesburgonya
![édeskrumpli2](https://kep.index.hu/1/0/3668/36682/366828/36682807_e07aee2354cfd02972ccc71e6649ac36_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
- 1 kilogramm édesburgonya
- 0.5 teáskanál só
- 120 gramm vaj
- 150 gramm barna cukor
- 100 gramm cukor
- 1 teáskanál fahéj
- 0.5 teáskanál szerecsendió
- 2 evőkanál narancslé
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Az édesburgonyát pucoljuk meg, majd vágjuk 1 centi vastag karikákra. Fektessük a szeleteket egy 23x33 centis tepsibe/sütőtálba, majd szórjuk meg őket sóval.
A vajat olvasszuk meg egy lábasban. Adjuk hozzá a kétféle cukrot, a fahéjat és a szerecsendiót, majd addig melegítsük, míg a cukor el nem olvad. Keverjük bele a narancslevet is.
Öntsük a cukros-vajas keveréket a krumplira, ügyeljünk arra, hogy minden szeletet bevonjon a máz. Fedjük le fóliával a tepsit, majd toljuk a sütőbe.
Süssük 30 percig. Ha lejárt az idő, vegyük ki az édesburgonyát, szedjük le a fóliát, majd keverjük át a krumplit. Tegyük vissza még 30 percre a sütőbe - fólia nélkül -, vagy amíg a villa könnyen bele nem megy.
Hagyjuk picit hűlni, majd langyosan tálaljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!