
Könnyed zöldséggolyó gombával és krumplival: rostgazdag bulgur az alapja
Egyszerre ropogós és krémes ez a zöldséggolyó, salátával, krumplipürével vagy rizzsel tálalva tökéletes főétel.
A töltött gombakalapok egyszerűen készülnek, sokféle recept szerint kipróbálhatod a finomságot. A húsevők hússal pakolják meg a gombát, a vegetáriánusok zöldségekkel vagy krémsajtos töltelékkel is letesztelhetik. Mi most paradicsomos, darált húsos raguval ajánljuk!
A ragu ízesítésével érdemes kísérletezni: a csípősebb ízek kedvelői 1-2 evőkanál csípős paprikakrémmel vagy chilipehellyel is feldobhatják. Zöldfűszerek is mehetnek a raguba, petrezselyem, metélőhagyma vagy szezonjában medvehagyma.
Mivel töltött gombáról van szó, a szárát el kell távolítani, ha nem jó állapotú, akkor ki kell dobni. Ha viszont használható, akkor fagyaszd le, rántottába tökéletes, vagy keverd bele valamilyen raguba.
A darált húst kevés olajon pirítsuk fehéredésig (15-20 perc), közben adjuk hozzá a sót, borsot, fokhagymát és a kakukkfüvet. Ezután keverjük hozzá a paradicsompassatát, és pirítsuk még 4-5 percig, közben néha keverjük át.
A gombát tisztítsuk meg, a szárát távolítsuk el.
A gombákat sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, majd a szárrészébe kanalazzunk a töltelékből. A töltött fejekre szórjunk a reszelt sajtból, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 15-20 perc alatt süssük készre.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu