Foszlós tésztában sült fasírt: ebből biztos a repeta
Kelt tésztából nem csak édes finomságok gyárthatók, izgalmas sós recepteket is érdemes kipróbálni, például ezt a fasírttal töltöttet, mely vendégvárónak és uzsonnának is szuper választás.
A virslis tekercsnél egy fokkal időigényesebb, a kelt tésztás változatnál jóval egyszerűbb ez a hússal töltött verzió. Az alapja leveles tészta, így azzal semmi dolgod nem lesz, a töltelék pedig darált húsból áll össze. Egy pici előkészületet azért igényel a recept, ugyanis a hagymát meg kell dinsztelni, a bacont pedig megpirítani, mielőtt a húshoz kevered, de nagyjából ennyi vele az összes munka.
Ha esetleg nincs kéznél pankomorzsa, a sima zsemlemorzsa is ugyanolyan jól működik, de abból picit kevesebb is elég lesz. A szezámmagot is bátran lecserélheted, reszelt sajttal, köménymaggal helyettesítheted, de el is hagyhatod.
A hagymákat tisztítsuk meg, a fokhagymát reszeljük le, a vöröset és a szárzellert vágjuk finomra. A bacont kockázzuk össze.
Forrósítsunk olajat egy serpenyőben, dobjuk rá a hagymát és a zellert. Dinszteljük őket pár percig, míg nagyjából megpuhulnak. Ekkor adjuk hozzá a fokhagymát és a bacont. Addig süssük, míg kisül a szalonna zsírja, de nem kell ropogósra sütni. Tegyük félre hűlni ezt a keveréket.
Adjuk a kihűlt hagymás-baconös alaphoz a húst, a tojást, a morzsát, illetve a sót, borsot. Gyúrjuk össze a masszát.
Nyújtsuk ki mindkét lap leveles tésztát, majd felezzük el őket hosszában, így négy csíkot kapunk. A húsos masszát osszuk el négyfelé, kanalazzunk minden tésztacsík közepébe egy adagot belőle, formázzunk belőlük egy kis hengert. A tésztacsíkok egyik szélét kenjük le felvert tojással. A csíkok üresen hagyott szélét hajtsuk rá a húsra, majd tekerjük fel a tészát. A széleket nyomkodjuk össze, a tojásnak köszönhetően nem nyílnak majd szét. A végére 4 darab rudat kell kapnunk.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki egy nagy vagy két kisebb tepsit sütőpapírral.
A rudakat vágjuk 4-5 darabra. Az így kapott tekercseket tegyük a tepsire, majd kenjük le őket tojással, szórjuk meg szezámmaggal.
Toljuk a sütőbe 25-30 percre, vagy míg aranybarna nem lesz a tészta, és a hús teljesen át nem sül.
Rögtön, melegen, vagy kihűlve, nasinak kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu