Foszlós tésztában sült fasírt: ebből biztos a repeta

Kelt tésztában sült fasírt cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Kelt tésztából nem csak édes finomságok gyárthatók, izgalmas sós recepteket is érdemes kipróbálni, például ezt a fasírttal töltöttet, mely vendégvárónak és uzsonnának is szuper választás.

A kelt tésztától nem kell félni, nem mumus, ha rákapsz a készítésére, utána abba sem bírod hagyni. A foszlós tészta változatosan használható fel, édes és sós töltelék is jól áll neki. Ha az édes a gyengéd, akkor alkoss a konyhádban kakaós csigát, túrós táskát vagy más régi kedvencet, ha pedig a sós, akkor légy merész, hússal töltve is kipróbálhatod.

Gyakran készítek fasírtot, nekem kényelmi étel, mert a masszát akár előző nap bekeverhetem, majd lefedve mehet a hűtőbe, másnap csak sütni kell. A finomság sütése történhet bő olajban vagy sütőbe tolva. A sütőben készült változatoknál szeretem szabadjára engedni a fantáziámat, így a múltkor kelt tésztába csomagoltam.

A gusztusos harapnivaló remek vendégváró, ott a helye baráti beszélgetések kísérőjeként. Kínálj mellé mártogatóst vagy salátát, de mindenféle plusz nélkül is jólesik. A kelt tésztás fasírt a csomagolást is jól bírja, így az uzsisdobozba is bátran belerejtheted. A hús ízesítését érdemes saját szájíz szerint alakítani, elfér benne a friss zöldfűszer, vagy pikánsabb, mediterrán hangulatot is adhatsz a daráltnak. Én sertéshúsból készítettem, de csirke-, pulyka- vagy marhahúsból is kipróbálhatod a receptet.

Kelt tésztában sült fasírt

Kelt tésztában sült fasírt ct

Hozzávalók 4 személyre

A tésztához:

  • 1.5 dl langyos tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 csomag instant élesztő
  • 30 dkg liszt
  • 1 csipet
  • 4 evőkanál olaj

Fasírt:

  • 60 dkg darált sertéshús
  • 1 fej reszelt vöröshagyma
  • 2 gerezd reszelt fokhagyma
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál pirospaprika vagy füstölt paprika
  • 1 darab tojás
  • 5 evőkanál zsemlemorzsa
  • kevés olaj

A tetejére:

  • 1 darab tojássárgája
  • 1 evőkanál tejföl
  • szezámmag ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Tészta:

Először a tésztát készítsük el. A langyos tejhez keverjük hozzá a cukrot és az élesztőt, takarjuk le, és hagyjuk állni 8-12 percet. Ezután adjuk hozzá a lisztet, sót, olajat, és dagasszunk belőle tésztát. (Ha a munka közben szükséges, lisztet vagy langyos tejet adjunk még a tésztához.) A begyúrt tésztát takarjuk le, és 1 óra alatt kelesszük a duplájára.

Fasírt:

Miközben a tészta kel, foglalkozzunk a fasírttal. Az alapanyagokat tegyük keverőtálba, és jól dolgozzuk össze. Ezután a masszából formázzunk tetszés szerinti kis rudakat. Vegyünk elő egy tepsit, tegyünk rá sütőpapírt, és kenjük ki olajjal, majd ültessük rá a fasírtrudakat, toljuk 200 fokosra előmelegített sütőbe, és 30-35 perc alatt süssük készre.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk vékonyra, majd vágjunk belőle csíkokat.

Miután a fasírt kihűlt, tekerjük körbe a levágott tésztacsíkokkal. A kis csomagokat sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire.

A tojássárgáját és a tejfölt keverjük össze, majd kenjük le vele a kis csomagokat. A tészta tetejét szórjuk meg szezámmaggal. A fasírtokat toljuk vissza 180 fokosra melegített sütőbe, és 10-15 perc alatt (sütőtől függően néhány perccel tovább is lehet) süssük készre.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük