
Szaftos, darált hússal töltött nyári tök – Zsenge zöldségből a legjobb

Cikkek


Könnyű zöldségfasírt tepsiben sütve: joghurtos mártogatóssal kínáld

Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a nyár kedvence
Ropogós

Leveskocka házilag: csak zöldség, semmi adalékanyag

Mennyei, nyári fügefagylalt: gép nélkül készül

Gyrostál friss zöldségekkel és házi tzatzikivel: csirkéből gyorsan kész

7 nap, 7 smoothie: frissítő, egészséges és tápláló italok minden napra

Könnyű, nyári mártogatós kovászos uborkából: zöldségek és chips mellé
Ha egy zöldséget hússal töltünk meg, egészen más karaktere lesz, mintha köretként fogyasztanánk.
A nyári tökből legtöbbször tökfőzelék készül, amit kaporral, kapor nélkül, hidegen, melegen is lehet enni. Olyan fogás, amit tényleg sokféleképpen el lehet készíteni, én tejszínnel szeretem a legjobban, de van, amikor a hagyományos nagymamaféle változatra vágyom.
A tökféléket meg is lehet tölteni, így sokkal tartalmasabb, laktatóbb fogást kapunk, tulajdonképpen egy gyorsan összedobható egytepsis ételt, érdemes kipróbálni. A tölteléket nyugodtan gazdagíthatjuk paradicsommal is, ízlés szerint variálható.
Darált hússal töltött tök

Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 darab főzőtök
- 400 gramm darált hús
- 1 darab hagyma
- 2 darab tojás
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 1 evőkanál étolaj
- 300 gramm sajt (reszelt)
Elkészítés:
A tököt vágjuk félbe, a belsejét kaparjuk ki. Tegyük egy tepsibe.
Készítsünk egy fasírthoz hasonlító tölteléket. A hagymát vágjuk apróra, egy kevés olajon dinszteljük meg. A húst tegyük egy tálba, sózzuk, borsozzuk, üssük rá a tojást, jó alaposan dolgozzuk össze.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A masszát töltsük bele a tökbe. Öntsünk vizet a tepsi aljába, takarjuk le alufóliával, majd süssük 70 percig. Utána vegyük ki a sütőből, vegyük le a hőmérsékletet 190 fokra, szórjuk meg sajttal a tökök tetejét, majd fólia nélkül süssük még körülbelül 10 percig.
Fotó: Getty Images