Szaftos, darált hússal töltött nyári tök – Zsenge zöldségből a legjobb
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha egy zöldséget hússal töltünk meg, egészen más karaktere lesz, mintha köretként fogyasztanánk.
A nyári tökből legtöbbször tökfőzelék készül, amit kaporral, kapor nélkül, hidegen, melegen is lehet enni. Olyan fogás, amit tényleg sokféleképpen el lehet készíteni, én tejszínnel szeretem a legjobban, de van, amikor a hagyományos nagymamaféle változatra vágyom.
A tökféléket meg is lehet tölteni, így sokkal tartalmasabb, laktatóbb fogást kapunk, tulajdonképpen egy gyorsan összedobható egytepsis ételt, érdemes kipróbálni. A tölteléket nyugodtan gazdagíthatjuk paradicsommal is, ízlés szerint variálható.
Darált hússal töltött tök
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 darab főzőtök
- 400 gramm darált hús
- 1 darab hagyma
- 2 darab tojás
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 1 evőkanál étolaj
- 300 gramm sajt (reszelt)
Elkészítés:
A tököt vágjuk félbe, a belsejét kaparjuk ki. Tegyük egy tepsibe.
Készítsünk egy fasírthoz hasonlító tölteléket. A hagymát vágjuk apróra, egy kevés olajon dinszteljük meg. A húst tegyük egy tálba, sózzuk, borsozzuk, üssük rá a tojást, jó alaposan dolgozzuk össze.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A masszát töltsük bele a tökbe. Öntsünk vizet a tepsi aljába, takarjuk le alufóliával, majd süssük 70 percig. Utána vegyük ki a sütőből, vegyük le a hőmérsékletet 190 fokra, szórjuk meg sajttal a tökök tetejét, majd fólia nélkül süssük még körülbelül 10 percig.
Fotó: Getty Images