Régi, elfeledett finomság a Deák-kuglóf: a puha tésztában csokidarabok roppannak
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A haza bölcse, Deák Ferenc szerette a hasát, nagy gourmand hírében állt, a finom falatok voltak a gyengéi.
Deák Ferenc megrögzött agglegény volt, a hasa volt a gyengéje, imádta a finom falatokat. Nem vetette meg a zsírosabb vagy a füstölt húsokat, hurkát, kolbászt, szalonnát, marhasültet, és persze a desszerteket sem.
Deák Ferenc élete két szakaszra osztható - gasztronómiai szempontból is. Mikor ereje teljében volt, habzsolta a finom falatokat, ebből az időből származik a Deák-szelet és a Deák-torta. Életének második szakaszában betegsége miatt szigorú diétát tartott, csak ritkán esett bűnbe, olyankor pedig Deák-kuglófot sütöttek a kedvéért.
Az eredeti Deák-kuglóf tésztájában a csokidarabok mellé bőségesen kerül mazsola, amit akár rumba is be lehet áztatni, mielőtt a masszába kevered, de ki is hagyható. A tésztában durvára vágott dió is megfér, úgy sokkal gazdagabb, ünnepibb fényben kerülhet az asztalra a desszert. A finomságot kuglófforma helyett koszorú- vagy őzgerincformában is elkészítheted.
Deák-kuglóf
Hozzávalók 4 személyre
- 2 dl tej
- 4 evőkanál cukor
- 1 csomag (7 g) instant élesztő
- 25 dkg liszt
- 1 csomag (7 g) vaníliás cukor
- 12 dkg vaj (olvasztott)
- 4 darab tojássárgája
- 150 g ét- vagy tejcsokoládé
Elkészítés:
A tejet langyosítsuk meg, majd keverjünk el benne 1 evőkanál cukrot és az élesztőt. Fedjük le, tegyük meleg helyre, várjuk meg, míg felfut (5-10 perc).
A lisztet szitáljuk tálba, keverjük hozzá a felfutott élesztőt, maradék cukrot, vaníliás cukrot, olvasztott vajat, tojássárgáját. A kikevert masszába lazán forgassuk bele a feldarabolt csokoládét.
A kuglóf-, őzgerinc- vagy koszorúformát kenjük ki vajjal, vagy béleljük ki sütőpapírral, simítsuk bele a masszát.
A formába készített tésztát takarjuk le, 30-40 percig pihentessük, utána toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 25-30 perc alatt süssük meg. A sütés alatt alkalmazzunk tűpróbát, ez a legjobb módja, hogy ellenőrizzük, rendesen átsült-e a tészta.
A kész finomságot borítsuk tálcára, szeletelés előtt várjuk meg, míg teljesen kihűl.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors