Kevés kalóriás görögdinnye-saláta fetával: a gyümölcs és a sajt nagyon jól megy egymáshoz
A görögdinnyéhez nagyon jól megy a feta sajt, egy finom saláta alapanyagaként például hűsítő és egészséges fogás varázsolható belőlük.
A dinnyét szinte mindenki gyümölcsként ismeri, pedig termesztéstechnikája szerint zöldség, a tökfélék családjába tartozik.
A nyári kedvence remek hűsítő és szomjoltó. A dinnye finom magában is, de megéri felfedezni, mert rendkívül izgalmas dolgok készülhetnek belőle. A dinnye húsa megfér salátával, zöldfűszerekkel és sajttal párosítva, de hideg tésztasalátába is kerülhet, és persze levest, turmixot, desszertet is alkothatsz belőle.
Na de mi legyen a dinnye héjával? Eddig biztos te is a szemétbe dobtad, de csak eddig. Mivel a tökfélék családjába tartozik, bánj vele úgy, mint az uborkával, tökéletesen alkalmas a kovászolásra. A dinnyehéj mellé rengetegféle fűszert tehetsz, jól áll neki a mustármag, fokhagyma, chili, fekete bors, koriandermag vagy a kapor. Zöldségek is kerülhetnek a dinnyehéj mellé, lehet az cukkini, uborka vagy sárgarépa.
Míg tart a dinnye szezonja, ne dobd ki a héját, inkább használd fel és készíts belőle finom házi savanyút.
A vizet a sóval forraljuk egybe, utána hűtsük langyosra.
A dinnyehéj kemény, legkülső sötétzöld részét távolítsuk el, majd a többit daraboljuk olyan méretűre, hogy kényelmesen elférjen az üvegben.
A tiszta üveg aljába tegyünk a kaporból és a borsból, utána helyezzük rá a dinnyehéjat, utána megint jöhet a kapor, bors és dinnyehéj. Amikor az üveg megtelik, öntsük fel annyi sós vízzel, amennyi ellepi. A kenyérszelettel zárjuk az üveg tetejét, tegyünk rá tányért, meleg helyen érleljük 3-4 napig.
Érlelés után a dinnyehéjat pakoljuk tiszta üvegbe, öntsük fel a leszűrt lével és tároljuk hűtőben.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!