Így lesz roppanós a házi kovászos uborka: videót is mutatunk hozzá

kucover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha már igazán meleg az idő, akkor készíts házi kovászos uborkát, mely kellően savanyú és jó roppanós.

A kovászos uborka az egyik legfinomabb nyári csemege, melyet kísérőként szokás fogyasztani sültek, rántott húsok és pörköltfélék mellé, de magában is kellemes harapnivaló a nagy hőségben.

A házi kovászos uborka készítése nem nehéz, csupán az érlelés miatt időigényes, és sokkal finomabb lesz, mint a készen kapható. A saját kovászos uborka érdeme, hogy ha nem ragaszkodsz a hagyományos ízekhez, akkor az uborka mellé kerülhet különlegesebb ízesítő, ilyen a szemes bors, koriander vagy a chilipaprika, ha pedig gluténérzékeny van a családban, kenyér helyett krumplival is elkészíthető a roppanós finomság.

Így lesz tökéletes az állaga

Ha savanyúságról van szó, akkor csakis a piac, megbízható helyről szerezd be, vagy készítsd el magad. A készen kapható változat sajnos sokszor puha, löttyedt, a színe kifakult. A házi verziónál is fennáll ezeknek veszélye, épp ezért fontos, hogy meleg, árnyékos helyen történjen az érlelés. Ha túl erős napfény éri az uborkát, akkor bekövetkezik a baj.

Az érlelés során legyen az üveg alatt egy tepsi vagy tálca, melyre a befőttesből kifolyhat a folyadék. Mindennap nézz rá, ha kifutott, pótold.

Így áll el hosszú ideig

Ha télire is szeretnéd eltenni a házi finomságot, akkor a leszűrt uborkalevet keverd össze 1-2 teáskanál tartósítószerrel, majd ez a lé kerüljön a roppanós savanyúságra.

Házi, mamaféle kovászos uborka

kuct

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kg kovászolni való uborka
  • 2 csokor kapor
  • 1 fej fokhagyma
  • 3 l víz
  • 12 dkg
  • 1 szelet kenyér
Recept idők

Elkészítés:

Az uborkát folyó víz alatt alaposan mossuk meg, a tisztításnál körömkefét vagy szivacsot is használhatunk.

A tiszta uborkák oldalát vágjuk be egy éles kés segítségével úgy, hogy egyik végét sem vágjuk át.

A kaprot mossuk meg.

A fokhagymát pucoljuk meg, szedjük gerezdjeire, ha szeretnénk, fel is darabolhatjuk ízlés szerint.

Egy tiszta befőttesüveg aljára bőségesen pakoljunk a kaporból (a felét), majd szorosan helyezzük rá az uborkákat, állítsuk őket egymás mellé. Utána a fokhagymagerezdek felét tegyük az uborkára, majd, ha lehet, még tegyünk rá uborkát, aztán megint fokhagymát, végül pedig a maradék kaprot.

A vizet és a sót forraljuk egybe.

A langyosra hűlt sós vizet öntsük rá az uborkára úgy, hogy teljesen ellepje. A kenyérszeletet is nyomkodjuk az uborkára, a folyadék azt is lepje el.

Az üveget zárjuk le tányérral vagy fedővel, helyezzünk alá tálcát vagy tepsit, majd tegyük meleg, de árnyékos helyre, érleljük 4-5 napig.

Az érlelés után az uborka levét szűrjük át, helyezzük az uborkákat tiszta edénybe vagy üvegbe, majd öntsük rá az átszűrt lét. Hűvös helyen tároljuk.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük