Párperces, kalóriaszegény gazpacho görögdinnyével – Turmixgépben készül a hideg leves
Pár perc munkával készül a frissítő, szomjoltó gazpacho, ami a dinnyétől még frissebb és könnyedebb, sokkal jobban esik a nyári nagy melegben.
A klasszikus gazpachót talán senkinek sem kell bemutatunk. Az eredetileg Spanyolországból származó hideg zöldségleves ezen variációját azonban mindenképpen, mivel ez a verzió egy kisebb, de annál izgalmasabb csavarral készül el: szezonális sárgadinnye is kerül bele.
Természetesen ugyanúgy friss zöldségekkel készül, az uborkától egészen a paradicsomig, és a kenyér is szerepet kap benne. A végén pedig friss bazsalikommal, pesztóval és egy kis paradicsommal tálaljuk, jó hidegen.
A zöldségeket és a sárgadinnyét is mossuk meg, majd amit szükséges, hámozzunk meg. A jalapeñót magozzuk ki.
A megtisztított zöldségeket és a sárgadinnyét is vágjuk kisebb darabokra. A száraz kenyeret szintén daraboljuk fel.
A zöldségeket tegyük egy nagy tálba, majd sózzuk és borsozzuk meg az egészet. Forgassuk össze őket, és hagyjuk állni kb. 10-15 percig. Ez idő alatt a zöldségek levet eresztenek a só hatására, amire később még szükségünk lesz.
A kiengedett zöldséglevet öntsük le a zöldségekről egy kisebb tálba vagy pohárba, és tegyük félre.
A zöldséges keverékhez adjuk hozzá a kenyérkockákat, majd az olívaolajat is. Forgassuk össze, hogy a kenyér is beszívja az olívát. Tegyük az egészet egy turmixgépbe.
Adjuk hozzá a fokhagymagerezdeket, a vörösborecetet és a bazsalikom-, illetve a mentaleveleket is, majd vagy kézi botmixerrel, vagy a turmixgépben – attól függően, hogy melyiket használjuk –, pürésítsük le a hozzávalókat.
Hogy hígabb legyen, nyugodtan adhatunk hozzá a korábban félretett zöldséges léből is 2-3 evőkanállal. Ez sokkal jobb ízt kölcsönöz neki, mintha sima csapvizet adnánk a leveshez.
Amint úgy ítéljük, hogy a turmixolással elértük a kívánt állagot, tegyük a levest 30-60 perce a hűtőbe, hogy az ízek szépen összeérjenek.
A tálaláshoz őröljünk friss borsot a kiporciózott adagokra, kínáljuk meg 1-1 bazsalikomlevéllel, egy félbevágott paradicsommal, egy kávéskanál olívaolajjal, egy csepp pesztóval, és ízlés szerint egy leheletnyi tejszínt is önthetünk a leves tetejére.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu