Hűsítő dinnyés gazpacho: spanyol receptet mutatunk

4
dinnyes-gazpacho
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A forró nyári napokon ki ne vágyna egy finom, krémes, de legfőképpen hideg levesre? Receptünkből most megtudhatod, hogyan készül a paradicsomos, dinnyés gazpacho!

A klasszikus gazpachót talán senkinek sem kell bemutatunk. Az eredetileg Spanyolországból származó hideg zöldségleves ezen variációját azonban mindenképpen, mivel ez a verzió egy kisebb, de annál izgalmasabb csavarral készül el: szezonális sárgadinnye is kerül bele.

Természetesen ugyanúgy friss zöldségekkel készül, az uborkától egészen a paradicsomig, és a kenyér is szerepet kap benne. A végén pedig friss bazsalikommal, pesztóval és egy kis paradicsommal tálaljuk, jó hidegen.

Dinnyés gazpacho

dinnyes-gazpacho

Hozzávalók 4 adaghoz

A leveshez:

  • 5 db paradicsom
  • 250 g sárgadinnye
  • 3 db nagyobb fürtös uborka
  • 1 db salottahagyma
  • 0.5 db jalapeño
  • 1 szelet száraz kenyér
  • 60 ml olívaolaj
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. vörösborecet
  • 6 db bazsalikomlevél
  • 6 db mentalevél

A tálaláshoz:

  • ízlés szerint bors
  • 1 db paradicsom
  • 6 db bazsalikomlevél
  • 1.5 ek olívaolaj
  • 1.5 tk pesztó
  • 1.5 ek tejszín
Recept idők

Elkészítés:

A zöldségeket és a sárgadinnyét is mossuk meg, majd amit szükséges, hámozzunk meg. A jalapeñót magozzuk ki.

A megtisztított zöldségeket és a sárgadinnyét is vágjuk kisebb darabokra. A száraz kenyeret szintén daraboljuk fel.

A zöldségeket tegyük egy nagy tálba, majd sózzuk és borsozzuk meg az egészet. Forgassuk össze őket, és hagyjuk állni kb. 10-15 percig. Ez idő alatt a zöldségek levet eresztenek a só hatására, amire később még szükségünk lesz.

A kiengedett zöldséglevet öntsük le a zöldségekről egy kisebb tálba vagy pohárba, és tegyük félre.

A zöldséges keverékhez adjuk hozzá a kenyérkockákat, majd az olívaolajat is. Forgassuk össze, hogy a kenyér is beszívja az olívát. Tegyük az egészet egy turmixgépbe.

Adjuk hozzá a fokhagymagerezdeket, a vörösborecetet és a bazsalikom-, illetve a mentaleveleket is, majd vagy kézi botmixerrel, vagy a turmixgépben – attól függően, hogy melyiket használjuk –, pürésítsük le a hozzávalókat.

Hogy hígabb legyen, nyugodtan adhatunk hozzá a korábban félretett zöldséges léből is 2-3 evőkanállal. Ez sokkal jobb ízt kölcsönöz neki, mintha sima csapvizet adnánk a leveshez.

Amint úgy ítéljük, hogy a turmixolással elértük a kívánt állagot, tegyük a levest 30-60 perce a hűtőbe, hogy az ízek szépen összeérjenek. 

A tálaláshoz őröljünk friss borsot a kiporciózott adagokra, kínáljuk meg 1-1 bazsalikomlevéllel, egy félbevágott paradicsommal, egy kávéskanál olívaolajjal, egy csepp pesztóval, és ízlés szerint egy leheletnyi tejszínt is önthetünk a leves tetejére. 

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon