Klasszikus gazpacho 10 perc alatt: jól behűtve a legfinomabb

gazpacho
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Rengeteg friss zöldség gazdagítja a spanyol levest, felfrissít, jóllakat és még hidratál is a nagy melegben.

Ha nem kívánod nyáron a meleg, nehéz ételeket, készítsd el a spanyol levest, a gazpachót. Hidegen, jól behűtve a legfinomabb, ráadásul tele van lédús, vitaminbomba zöldségekkel. 

A klasszikus receptet kenyérrel sűrítik: ha van otthon szikkadt pékárud, mindenképp használd fel hozzá, de akár el is hagyhatod, ha még könnyedebb végeredményre vágysz. Tálalásnál viszont érdemes krutonnal megkoronázni a levest, amelyhez itt találsz egy szuper receptet

A zöldségeket nem szükséges megpucolni, de ha számodra zavaró lehet a paradicsomhéj a levesben, forrázd le a zöldséget és hámozd meg a turmixolás előtt. Miután pürésítetted a levest, még átszűrheted egy szitán is, ha még krémesebb végeredményre vágysz.

Klasszikus gazpacho

gazpacho2

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kg érett, édes paradicsom
  • 1 db kígyóuborka
  • 1 db kaliforniai paprika
  • 1 kis fej lila hagyma
  • 2 kis gerezd fokhagyma
  • 3 ek extraszűz olívaolaj
  • 3 ek fehérborecet
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 szelet szikkadt kenyér (opcionális)
  • kruton (a tálaláshoz)
Recept idők

Elkészítés:

A paradicsomokat mossuk meg, negyedeljük, vágjuk ki a csumájukat. Az uborkát mossuk meg, kockázzuk össze. A paprika csumáját szedjük ki, a húsát kockázzuk. A hagymákat hámozzuk meg, a lilát vágjuk negyedekbe, a fokhagymát zúzzuk össze. A kenyérszelet héját vágjuk le, arra nem lesz szükségünk.

Tegyünk minden hozzávalót egy turmixgépbe (a kenyérszelet kivételével), majd magas fokozaton pürésítsük le, míg el nem érjük a kívánt állagot. Ha sűrűbb levest szeretnénk, a kenyérszeletet is turmixoljuk bele. Kóstoljuk meg, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. 

Ha túl darabosnak ítéljük, átszűrhetjük egy szitán.

Tegyük 2-3 órára hűtőbe, majd krutonnal kínáljuk.

Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük