Jéghideg uborkaleves kaporral és krémes kefirrel: pillanatok alatt elkészül
Az uborka vitaminokban gazdag, magas víztartalmú zöldség, rengeteg lehetőséget rejt magában, nyáron hideg levest érdemes készíteni belőle.
Ha nem kívánod nyáron a meleg, nehéz ételeket, készítsd el a spanyol levest, a gazpachót. Hidegen, jól behűtve a legfinomabb, ráadásul tele van lédús, vitaminbomba zöldségekkel.
A klasszikus receptet kenyérrel sűrítik: ha van otthon szikkadt pékárud, mindenképp használd fel hozzá, de akár el is hagyhatod, ha még könnyedebb végeredményre vágysz. Tálalásnál viszont érdemes krutonnal megkoronázni a levest, amelyhez itt találsz egy szuper receptet.
A zöldségeket nem szükséges megpucolni, de ha számodra zavaró lehet a paradicsomhéj a levesben, forrázd le a zöldséget és hámozd meg a turmixolás előtt. Miután pürésítetted a levest, még átszűrheted egy szitán is, ha még krémesebb végeredményre vágysz.
A paradicsomokat mossuk meg, negyedeljük, vágjuk ki a csumájukat. Az uborkát mossuk meg, kockázzuk össze. A paprika csumáját szedjük ki, a húsát kockázzuk. A hagymákat hámozzuk meg, a lilát vágjuk negyedekbe, a fokhagymát zúzzuk össze. A kenyérszelet héját vágjuk le, arra nem lesz szükségünk.
Tegyünk minden hozzávalót egy turmixgépbe (a kenyérszelet kivételével), majd magas fokozaton pürésítsük le, míg el nem érjük a kívánt állagot. Ha sűrűbb levest szeretnénk, a kenyérszeletet is turmixoljuk bele. Kóstoljuk meg, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Ha túl darabosnak ítéljük, átszűrhetjük egy szitán.
Tegyük 2-3 órára hűtőbe, majd krutonnal kínáljuk.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors