Puha diós csiga foszlós kelt tésztából – Nagyiféle receptet mutatunk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az igazi házi foszlós csiga bizony kelt tésztából készül, dióval töltve pedig ellenállhatatlan lesz.
Ma nem volt időm reggelizni, csak berohantam egy szendvicsért az egyik kedvenc pékségembe. Mostanában a sós reggeliket kedvelem, de amikor megláttam a gyönyörű, foszlós, porcukorral megszórt kakaós csigákat, akkor elbizonytalanodtam. Ezekbe a puha péksütikbe már beleharapni is élvezet.
A kakaós csigát elkészítheted teljes kiőrlésű változatban is, úgy kicsit a lelkiismereted is megnyugodhat. A másik nagy kedvenc a fahéjas, amelyet akár kelesztés nélkül, sütőporral is készíthetsz.
A diós süteményeket sem lehet megunni, ha maradt otthon az ünnepekről maradék diód, akkor persze el is rágcsálhatod mert nagyon egészséges, de sütheted például csigába is, a puha tészta és a kicsit roppanós dió találkozása tökéletes harmóniát alkot ebben a péksütiben.
Diós csiga
Hozzávalók 6 adaghoz
Tészta:
- 250 milliliter tej
- 1 evőkanál cukor
- 30 gramm élesztő
- 500 gramm liszt
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 2 darab tojássárgája
- 1 csipet só
- 40 gramm vaj (olvasztott)
Töltelék:
- 200 gramm dió
- 120 gramm cukor
- 80 gramm vaj
Elkészítés:
Melegítsünk fel 150 milliliter tejet (ne legyen forró), keverjük bele a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, és várjuk meg, amíg felfut.
A lisztet öntsük egy tálba, az ujjunkkal fúrjunk egy mélyedést a közepébe. Szórjuk bele a vaníliás cukrot, öntsük bele a maradék tejet, a vajat, tegyük bele a sót, a tojássárgákat, majd öntsük hozzá az élesztős tejet is, és gyors mozdulatokkal dolgozzuk egynemű tésztává. Dagasszuk hólyagosra úgy, hogy a széle elváljon a tál szélétől. Ha úgy érezzük, még tejet és lisztet is tehetünk hozzá. Takarjuk le egy tiszta konyharuhával, és kelesszük körülbelül 40 perc alatt a duplájára.
A diót pirítsuk meg egy felforrósított serpenyőben, majd daráljuk meg. A vajat olvasszuk fel.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk körülbelül 1 centiméter vastagra, téglalap alakúra. Kenjük meg az olvasztott vajjal, és szórjuk rá a darált diót és a cukrot. Tekerjük fel a hosszabbik végétől kezdve, és vágjuk 3-4 centiméter vastag tekercsekre. Pihentessük még 10 percet.
Fektessük a csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe, és süssük 30 pecig. Kicsit hagyjuk hűlni, majd szórjuk meg porcukorral.
Fotó: Getty Images