Teljes kiőrlésű kakaós csiga cukormentesen - Büntetlen élvezet

tk kakaós csiga cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kedvenc péksüteményedet most süsd meg alakbarát formában, cukormentesen, teljes kiőrlésű lisztből.

A kakaós csiga az egyik, ha nem a legnépszerűbb péksütemény, a boltokban is ez fogy el legelőször. A kakaós csiga akkor finom, ha jó sok benne a töltelék és kellemesen puha a tésztája is. 

Ezek a tészták tényleg finomak, de sajnos nem lehet belőlük korlátlanul enni, mert bizony az alakodnak nem tesznek jót. Ha szeretnél finomat enni és még az egészségedre is vigyázni, akkor a teljes kiőrlésű lisztből készült változatokat neked találták ki. Ezekkel a napi rostbeviteledet is támogathatod, így nemcsak az alakoddal, hanem az emésztéseddel is jót teszel. A kakaós csiga is finom így, de arra számíts, hogy a tészta nem kel olyan magasra, hisz nem adsz az élesztőhöz cukrot, de az íze ugyanolyan jó lesz.

A kakaós töltelék ebben a tekercsben is finom, amit ugyanúgy kelt tésztából készíthetsz. A kekszeket is megsütheted teljes kiőrlésű lisztből, például ezt a csokichipszes változatot.

Teljes kiőrlésű kakaós csiga

tk kakaós csiga recept

Hozzávalók 16 darabhoz:

Tészta:

  • 500 gramm tönkölybúzaliszt (teljes kiőrlésű)
  • 20 gramm finomliszt (BL 55)
  • 350 milliliter tej
  • 20 gramm élesztő (friss)
  • 2 evőkanál poreritrit
  • 1 darab tojássárgája
  • 150 gramm vaj (puha)
  • 1 csipet

Töltelék:

  • 2 evőkanál holland kakaó (cukrozatlan)
  • 5 evőkanál poreritrit
  • 130 gramm vaj
Recept idők

Elkészítés:

A tejet melegítsük meg, legyen langyos, de ne túl meleg, morzsoljuk bele az élesztőt, pár percig hagyjuk állni. A kétféle lisztet öntsük tálba, keverjük össze az eritrittel és a sóval, majd öntsük bele a tejet, tegyük bele a tojássárgáját és keverjük össze. Tegyük hozzá a vajat, majd dagasszuk meg a tésztát. Takarjuk le egy tiszta konyharuhával, majd kelesszük 40 percig. 

Egy lisztezett deszkán nyújtsuk ki egy centiméter vastag téglalappá. 

A kakaót, az eritritet és az olvasztott vajat keverjük össze, kenjük meg a tésztát, de a felső szélén hagyjunk ki 1-2 centiméternyi helyet. A hosszanti oldalától kezdve jó szorosan tekerjük fel, vágjuk olyan széles szeletekre, hogy körülbelül 16 darab csigát kapjunk.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. 

Fektessük a csigákat sütőpapírral bélelt tepsire, még hagyjuk 20 percet kelni őket. Utána süssük meg 30 perc alatt.

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük