7 isteni szendvicskrém, amit öröm a kenyérre kenni: a kedvenceinkből válogattunk
A kevesebb néha több, igaz ez az étkezésre is, olykor a legegyszerűbb finomságok sokkal nagyobb sikert aratnak az étkezőasztalnál, mint a gazdagabb, főúri fogások.
A házi pástétom szuper kenőkrém, ráadásul biztos lehetsz benne, hogy a boltival ellentétben nem kerülnek bele felesleges tartósítószerek. Abban az esetben viszont, ha húsmentes opciót keresel, itt van a rendkívül tápláló és izgalmas lencsés-diós alternatíva. Egyszerűen készül, nem kellenek hozzá különleges alapanyagok, a siker mindössze a megfelelő elkészítésben és fűszerezésben rejlik.
A lencsét érdemes 2-3 órával a felhasználás előtt beáztatni, így hamarabb megfő. A lencsével egy időben a diót is áztasd be, csak hideg helyett forró vízbe: ezzel egyrészt kiázik belőle az enyhén kesernyés utóíze, másrészt pedig eléggé megpuhul ahhoz, hogy krémes állagúra pürésítsd.
A lencsét áztassuk be legalább 2-3 órára.
A diót forrázzuk le, és a lencsével együtt hagyjuk ázni.
Szűrjük le a lencsét, és a babérlevéllel enyhén sós vízben főzzük puhára 20-25 perc alatt.
Közben hevítsünk fel egy serpenyőt az olívaolajjal, és dinszteljük meg benne a hagymát és a fokhagymát. Adjuk hozzá az időközben megfőtt és leszűrt lencsét (a babérlevél nélkül), és további 5 percig pirítsuk őket együtt is.
Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a fűszernövényeket, majd tegyük aprítógépbe.
Szűrjük le a diót, adjuk a lencsés keverékhez, és pürésítsük őket pástétomállagúvá. Ha nagyon sűrű a massza, adjunk hozzá néhány evőkanál vizet.
Kanalazzuk légmentesen zárható befőttesüvegekbe, és elfogyasztásig hűtőben tároljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu