![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Házi májpástétom adalékanyagok és ízfokozók nélkül - Zsályás vajon sül a máj
![májkrém](https://kep.index.hu/1/0/3445/34453/344530/34453059_2637855_3b4639bfa46d5ff94856eda285724903_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A zsálya és a sherry a köbre emeli a máj természetes ízét, valódi ízbomba lesz a házilag készült májkrém.
A házi májpástétom pillanatok alatt, macera nélkül készül, és sokkal-sokkal finomabb, mint a bolti változatok. A máj mellett vaj, fokhagyma, zsálya és valamilyen alkohol az alapja. Bár leggyakrabban brandyvel készítik, érdemes kipróbálni sherryvel is, az ital édessége még jobban kiemeli a máj természetes ízét.
Biztosan sokan késztetést éreznek arra, hogy alaposan megmossák a májat, mielőtt felhasználnák, de nem szabad - szükség van azokra az ízanyagokra, amelyeket esetleg így kimoshatnak belőle.
A májat nem szabad túlsütni, de alulkészíteni sem - ha májkrém készül belőle, inkább picit túlsütve legyen, ha nem vagy benne biztos, mikor van kész. Ezzel a módszerrel könnyedén tudod ellenőrizni: mikor már kívülről teljesen barna a máj, nyomd picit le egy villa vagy csipesz segítségével, ha a kifolyó lé barna és nem piros, akkor már készen van.
Házi májpástétom
![májkrém2](https://kep.index.hu/1/0/3445/34453/344530/34453071_04a572d68a4ab6ee999c06c5c2bdb154_wm.jpg)
Hozzávalók 20 adaghoz
- 500 gramm csirkemáj
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 darab zsályalevél
- 70 milliliter sherry vagy brandy
- 100 gramm vaj
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
A csirkemájat tisztítsuk meg, az ereket, hártyákat távolítsuk el, majd egy papírtörlővel itassuk fel róla a felesleges nedvességet.
A fokhagymát zúzzuk össze, a zsályaleveleket tépjük félbe.
Egy serpenyőt tegyünk fel közepes lángra, majd adjunk hozzá 75 gramm vajat, a fokhagymát és a zsályát, keverjük össze. Mikor a vaj megolvadt és a fűszerek illatoznak, adjuk hozzá a májat. Ha elkezdene fröcsögni a zsiradék, vegyük lejjebb alatta a lángot.
Nagyjából 5 perc után adjuk hozzá a maradék vajat és a sherryt vagy brandyt. Csipesszel forgassuk meg időközönként a májat, hogy minden oldala megsüljön, mikor a maradék vaj elolvad, addigra el kell készülnie a májnak is. Ha a serpenyőben már nem látunk piros folyadékot, akkor készen van, de ezt úgy is tudjuk ellenőrizni, hogy a májat picit lenyomjuk a csipesszel, ha a belőle kifolyó lé már nem piros, hanem barna, átsült.
Húzzuk le a tűzről, hagyjuk teljesen kihűlni, majd tegyük aprítógépbe a serpenyő tartalmát. Ízlés szerint sóval és borssal turmixoljuk krémesre.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!