Háromperces, proteindús nassolnivaló: mogyoróvajjal, dióval töltött datolya
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Van, hogy három alapanyag kombinációja annyira jó, hogy receptnek kell nevezni, holott csak arról van szó, hogy együtt esszük őket.
Vannak ilyen ételek, amelyek valójában nem is receptek, mégis annyira, de annyira jók, hogy muszáj róluk szót ejteni. Ilyen ez a datolya is, amit egy álmos ebéd utáni, kávé melletti édességvágyrohamban találtam ki.
Csokoládé nem volt itthon, nehogy megegyük, vannak viszont úgynevezett egészséges alapanyagok, mint az aszalt gyümölcsök, mogyoróvaj és magok. Természetesen ez a konstrukció ebben a formában már a legkevésbé sem nevezhető fogyókúrásnak, de legalább tápanyagban, rostban és vitaminban gazdag, ami egy sima csokoládéról nem mondható el. A mogyoróvaj különösen gazdag fehérjében, ráadásul olyan krémes, mint egy igazi bonbon tölteléke.
Annyira finom és látványos ez az egészséges bonbon, hogy akár az ünnepi asztalon is érdemes helyet szánni neki.
Datolya mogyoróvajjal és dióval
Hozzávalók 4 személyre
- 12 darab puha, nagy szemű datolya
- 2 evőkanál mogyoróvaj
- 6 darab dió
Elkészítés:
A datolyákat magozzuk ki, a mag helyére kenjünk egy kevés mogyoróvajat, majd egy fél szem diót nyomjunk a közepükbe.
Dió helyett mandulát vagy kesudiót is lehet használni hozzá.
Fotók: Ács Bori/Sóbors