A krumplit pucoljuk meg, kockázzuk össze, enyhén sós vízben tegyük fel főni.
Amíg fő a krumpli, pucoljuk meg és kockázzuk össze a hagymát. A zsírt forrósítsuk fel egy serpenyőben, dobjuk rá a hagymát, majd dinszteljük puhára. Addig süssük, míg itt-ott megpirul, aranybarna nem lesz. Szedjük egy tányérra, de a zsírt hagyjuk a serpenyőben.
Ha megpuhult a krumpli, annyi vizet hagyjunk csak rajta, amennyi éppen ellepi, a többit öntsük le róla. Tegyük vissza a tűzre, majd krumplinyomóval pépesítsük. Kóstoljuk meg a „krumplipépet”, sózzuk ízlés szerint.
Még mindig hagyjuk a tűzön, és kezdjük el hozzákeverni a lisztet. Ha az összes lisztet sikerült elkeverni benne, összeállt gombóccá, kapcsoljuk le alatta a lángot.
A hagymás zsírt forrósítsuk fel. (Ha szükséges, adjunk még hozzá zsírt.) A krumplis masszából szaggassunk két (bezsírozott) evőkanál segítségével galuskákat a zsírba. Pirítsuk meg őket minden oldalukon. Több adagban fognak majd elférni.
A kisült dödöllét a pirított hagymával és tejföllel kínáljuk.