
Mennyei, puha csokis-túrós csiga: sütőporos a tésztája
A puha péksütemény egyszerűen és gyorsan készül, mivel elmarad a kelesztés, a begyúrt tésztával azonnal lehet dolgozni.
A dubaji csoki jött, látott és győzött. A különleges édességet otthon is elkészítheted, ha pedig rákaptál a keleti finomságra, akkor alkoss belőle valamilyen süteményt. A dubaji csoki varázslatos ízét különböző péksüteményekbe, fagyiba, sajttortába és kávéba is csempészheted. Mi most a kakaós csigát álmodtuk újra dubaji stílusban.
A kelt tésztás finomság pisztáciakrémmel és csokival készül. Ha szeretnéd, durvára vágott pisztáciát is adhatsz a töltelékhez a híres kadayif tésztával együtt. Én ezt a kettőt most kihagytam, ezek nélkül is finom lett a péksüti.
Ha van hozzá kedved, az elkészült csigákra érdemes olvasztott csokit csorgatni, vagy kínálhatsz melléjük habtejszínt, amelybe pisztáciakrémet is keverhetsz.
A lisztet szitáljuk tálba, majd forgassuk hozzá a sót, cukrot, instant élesztőt, tojássárgáját és a tejet. Az alapanyagokat kezdjük el kidagasztani, amikor már majdnem jó a tészta, akkor dolgozzuk hozzá a vajat. A kicsit ragadós tésztát helyezzük enyhén lisztezett tálba, takarjuk le konyharuhával, és 1-2 órát pihentessük, amíg a tészta szépen megkel.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki, majd kenjük meg pisztáciakrémmel.
A csokit olvasszuk fel vízgőz felett, majd csorgassuk a pisztáciakrémre. Ezután a tésztát tekerjük fel, majd vágjuk fel 3-4 centis darabokra.
A csigákat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, takarjuk le, és még 30 percig pihentessük. Ezután kenjük le egy kevés tejjel a csigákat, és toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 20-30 percre.
Az elkészült csigákat kínálhatjuk mindenféle plusz nélkül, vagy csorgassunk a tetejére olvasztott csokit.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu