Kisvendéglők régi kedvence: aranybarnára sült dubarry csirkemell
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A mutatós, tepsiben készült étel becsapós, első ránézésre könnyű azt feltételezni, hogy bonyolult az elkészítése, valójában nagyon egyszerűen összedobható az ínycsiklandó fogás.
A dubarry módra készült étel annyit jelent, hogy valamilyen elősütött hús tetejére karfiolrózsa, besamelmártás és sajt kerül, így pirul az étel aranybarnára.
A dubarry igazi kényelmi étel, hisz tényleg nem kerül sok munkába az elkészítése, a húst elősütjük, félretesszük, a karfiolt kifőzzük, közben a mártás is meglesz, majd ez a mesterhármas jó sok sajttal kerül sütőbe. Az ízletes ételt a legjobb melegen fogyasztani, rizzsel vagy krumplival lehet kínálni.
Dubarry csirkemell
Hozzávalók 6 személyre
A hús:
- 80 dekagramm csirkemellfilé
- 1 darab karfiol
- só és bors ízlés szerint
- 25 dekagramm sajt
- olaj kevés
Besamelmártás:
- 4 deciliter tej
- 5 dekagramm liszt
- 1 evőkanál vaj
- só és bors ízlés szerint
- 1 késhegynyi szerecsendió
Elkészítés:
A csirkemellet szeleteljük fel, a szeleteket kicsit klopfoljuk ki, majd mindkét oldalán sóval és borssal fűszerezzük a húst. A szeleteket kevés olajjal kikent forró serpenyőben mindkét oldalán süssük elő, addig, amíg a hússzeletek fehér színt kapnak, majd a kisült csirkemelleket szedjük tálcára és tegyük félre.
A rózsákra szedett karfiolt bő, sós vízben főzzük roppanósra.
A sajtot reszeljük le.
A besamelmártáshoz magas falú edényben olvasszuk fel a vajat, majd a lisztet keverjük el benne, utána apránként öntsük fel tejjel, miközben csomómentesre keverjük. Sóval, borssal szerecsendióval ízesítsük.
Az elősütött húst helyezzük tepsire, a serpenyőben maradt zsiradékot öntsük rá, majd pakoljuk rá a roppanós karfiolrózsákat, utána a besamelmártással öntsük nyakon, szórjuk meg a reszelt sajttal. A megpakolt tepsit toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, 25-35 perc alatt süssük aranybarnára. A dubarryt tálaljuk rizzsel.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors