Fűszeres édesburgonya-krémleves: olyan laktató, mint egy főzelék
Cikkek
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül
Ropogós
Füstös és pikáns Buffalo-hummusz: mártogatósok közt verhetetlen
Savanyított, ecetes lila hagyma: téli vitaminpótlás egyszerűen
Pihe-puha, réteges citromtorta: házi piskóta az alapja
Vajpuhára sült tepsis sertéstarja: hagymás, paprikás ragu teszi izgalmassá
7 tipp, amivel megmentheted az elsózott levest: ezek a praktikák aranyat érnek
Keleties ízvilágú, pikáns, fűszeres krémleves, amely a currytől és gyömbértől lesz különleges.
Én személy szerint rajongok a krémlevesekért, laktatóak, selymesek és a legkevésbé kedvelt zöldségekből is csodát varázsolnak. Ebben a formában szerettem meg a brokkolit, a sütőtököt vagy éppen a zellert, a pürésítés, az alaplé és a tejszín minden egyes zöldségnek jót tesz.
Most azonban az egyébként is nagy kedvencemből, édesburgonyából készítettem, a végeredmény elképesztően laktató és finom lett. Keleties ízvilágú a leves, curry és gyömbér fűszerezi, de azért, hogy ne legyen nehéz vagy tömény, almával gazdagítjuk, ez kicsit lágyítja és édesebbé is teszi a levet.
Édesburgonya-krémleves
Hozzávalók 4 személyre
- 2 evőkanál vaj
- 1 darab hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 szál szárzeller
- 1 teáskanál curry fűszerkeverék
- 700 gramm édesburgonya
- 1 darab alma
- 1 darab gyömbér
- 750 milliliter alaplé
- 125 milliliter tejszín
Elkészítés:
Készítsük elő a zöldségeket. A hagymát hámozzuk meg, kockázzuk össze, a fokhagymát zúzzuk össze, a szárzellert karikázzuk fel, a krumplit és az almát pucoljuk meg, vágjuk kockákra, a gyömbérből egy kb. 2,5 cm-es darabot hámozzunk meg.
A vajat olvasszuk meg egy lábasban, dobjuk rá a hagymát és a zellert, addig dinszteljük, míg puha nem lesz, majd adjuk hozzá a fokhagymát is. Tegyük a lábasba a krumplit, almát, gyömbért, curryt, az egészet sózzuk-borsozzuk.
Öntsük rá az alaplevet, fedjük le a lábast, majd gyöngyözve 20-25 percig főzzük, míg minden puha nem lesz.
A gyömbérdarabot vegyük ki a léből, majd pürésítsük az egészet egy botmixer segítségével.
Adjuk hozzá a tejszínt, majd tegyük vissza a tűzhelyre, további 5 percig így főzzük. Krutonnal vagy ropogós baconnel tálaljuk.
Fotó: Getty Images