Extrán ropogós, sütőben sült édesburgonyachips – Minimális olajjal készül

édesburgonyachips cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Hideg estékre filmnézéshez vagy egy jó könyv mellé tökéletes választás a ropogós, vidám színű édesburgonyachips.

A nassolást is lehet kicsit egészségesebben művelni, ha olyat ropogtatsz, ami vagy nincs tele mesterséges adalékanyagokkal és leginkább házilag készül, vagy nem tocsog a zsírban. A chips talán a legnépszerűbb a sós nassolnivalók között, de szerencsére nem csak krumpliból lehet készíteni. Ha szeretnéd minimalizálni a szénhidrátot, akkor süss fűszeres cukkinichipset, ha pedig színekre vágysz, akkor répachipset.

Ha bármelyik zöldséget sütőben sütöd, akkor nem fog tocsogni az olajban sem. A titok a megfelelő fűszerezés, illetve az, hogy minél vékonyabbra szeleteld a zöldséget, hogy igazán ropogós legyen. 

Az édesburgonya ugyan szénhidráttartalmát tekintve nem jobb választás, mint a sima krumpli, de mivel jóval több vitamint tartalmaz, mégis inkább ezt fogyaszd. Ezt is süsd sütőben, hogy minimalizáld az olaj mennyiségét, valamint vágd hajszálvékony szeletekre, hogy minél ropogósabb legyen. A sütési hőmérséklet ne legyen nagyon magas és figyeld folyamatosan a zöldségeket, nehogy megégjenek. 

Édesburgonyachips

édesburgonyachips recept ok

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 2 darab édesburgonya
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál étolaj
  • ízlés szerint só (nagy szemű)
  • ízlés szerint bors
Recept idők

Elkészítés:

A batátákat tisztítsuk és pucoljuk meg, vágjuk egészen vékony szeletekre. Tegyük egy tálba, öntsük rá a napraforgó- és az olívaolajat, majd jól forgassuk össze. Sózzuk, borsozzuk. 

Melegítsük elő a sütőt 150 fokra. 

A krumplikat rendezzük el egy sütőpapírral bélelt tepsin úgy, hogy ne fedjék egymást. Süssük 20 percig, de folyamatosan figyeljük, hogy nehogy megégjenek. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük