Laktató édeskrumplipite feta sajttal - A burgonya helyettesíti a tésztát
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
Vitaminbomba szivárványsaláta: őszi immunerősítés a javából
Krémes, tejszínes szószban sült karfiol: sok sajt pirul a tetején
Nagyon csokis brownie őszi kiadásban: körte és dió gazdagítja
Egyszerű tojásleves spórolós napokra: finom és laktató
Hamis túrókrém kölesből: citromhéjtól lesz aromás
Gyorsan és egyszerűen elkészítheted ezt az egészen krémesre sülő pitét, amelyben kiélvezheted az édeskrumpli zamatát.
Bár pitének nevezik, igazából csak piteformában sül ez az édeskrumplis fogás. Annyira puha, hogy a szeletelésével óvatosan kell bánni. Ha túl lágynak érzed a tésztát, szórhatsz bele pluszban zsemlemorzsát. Egészen egyszerűen elkészíthető, viszonylag kevés hozzávalóból, a lényege úgyis az édeskés batáta és a sós feta sajt elegye, együtt sülnek krémesre.
Ezt a pitét inkább előételnek vagy könnyű vacsorának érdemes fogyasztani. A tésztája szinte csak édeskrumpliból és sajtból áll, egy kevés zsemlemorzsa tartja össze. Másnapra még jobban összeérnek az ízek, ha van türelmed, várhatsz vele egy éjszakát, persze az is érthető, ha azonnal elfogy. A sózással vigyázz, a feta elég sós, nem kell túlzásba vinni, főleg, ha szeretnéd érezni a batáta kellemes édeskés ízét is.
Ha édeskrumpli-rajongó vagy, akkor pürének is elkészítheted a zöldséget, húsok mellé ugyanolyan szuper köret lesz, mint a hagyományos burgonyából készült változat. Ha pedig szereted a rakottasokat, akkor készítsd el ezt a csirkehúsos-sajtos változatot, garantáltan nem maradsz éhes utána.
Édeskrumplipite feta sajttal
Hozzávalók 6 adaghoz
- 500 gramm édeskrumpli
- 200 gramm feta sajt
- 2 darab tojás
- 50 gramm zsemlemorzsa
- 1 fej vöröshagyma (kicsi)
- 1 evőkanál olívaolaj
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 1 teáskanál rozmaring
Elkészítés:
Alaposan mosd meg az édeskrumplikat, majd hámozd meg őket. Kockázd fel és főzd őket enyhén sós vízben, amíg megpuhulnak, nagyjából 25 percig. Szűrd le, majd tedd félre.
A hagymát pucold meg, vágd apróra. Egy kanál olívaolajat forrósíts fel, dinszteld meg rajta a hagymát, nem baj, ha egy picit megpirul. A végén tedd hozzá a megfőtt krumplit és keverve pirítsd pár percig.
Tedd a krumplit egy tálba, pürésítsd, majd tedd hozzá a tojásokat, a zsemlemorzsát és a feta háromnegyed részét is morzsold bele. Jól keverd össze az egész masszát. Sózd, borsozd ízlés szerint. Vigyázz, a feta eleve sós.
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
Egy piteformát vékonyan vajazz ki és szórj meg egy kevés zsemlemorzsával. Kanalazd bele a masszát, morzsold rá a maradék fetát, szórj rá ízlés szerint rozmaringot, majd tedd a sütőbe és süsd 25 percig.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors