Villámgyors, laktató édeskrumplis quesadilla: húsmentes finomság
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A mexikói ételek nagy kedvenceim, egyrészt azért, mert egészen egyszerűen elkészíthetők, másrészt, mert kedvemre kiélhetem a csípős ízek iránti szeretetem.
Ha mexikói konyha, akkor nekem a chili con carne ugrik be elsőnek, ami a családban óriási kedvenc. Most nem akarok mélyen belemenni, hogy a mexikói konyha valójában mennyire mexikói és mekkora hatással volt rá Amerika (mert volt), a lényeg, hogy nagyon gyorsan népszerű lett, és ma már itthon is sok helyen ehetünk finomakat.
Mi az a quesadilla?
Az egyik egyszerű ételük a Mexikó melegszendvicsének is nevezett quesadilla, amelyhez két tortillalapot használnak fel. Ebbe kerül a töltelék, ami általában hús, sajt és valamilyen szósz. Ezt megsütik, és az olvadt sajt szépen összeragasztja a lapot, egyben tartja a tölteléket. Utána négy részre vágják a kívül ropogós, belül krémes szendvicset.
Ez a recept most húsmentes, viszont a nagy kedvenc, édeskrumpli kerül bele, amitől laktató és pikáns ízt kap. Bab sem hiányozhat belőle, már csak a fehérjepótlás miatt sem. Néhány szabályt érdemes betartani, hogy a quesadillánk tökéletes legyen.
Ne töltsük túl a tortillát. Kanál segítségével inkább kevesebb tölteléket tegyünk bele, mert így biztosan benne marad és nem szakad ki a lepényünk. Ha serpenyőben sütjük, és a tortilla tésztája már tartalmaz olajat, akkor a serpenyőbe már ne tegyünk plusz zsiradékot.
Édeskrumplis quesadilla
Hozzávalók 4 személyre
- 2 evőkanál kókuszzsír
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 darab édeskrumpli
- 0.5 teáskanál oregánó (őrölt)
- 1 teáskanál chilipor
- 2 teáskanál őrölt kömény
- 1 csipet őrölt cayenne-bors
- 0.5 teáskanál só
- 1 kávéskanál bors
- 100 gramm konzerv, főtt vörösbab
- 1 zacskó tortillalap
- 200 gramm cheddar sajt (reszelt)
- 1 fej hagyma
Elkészítés:
Tegyük egy serpenyőbe a kókuszolaj egy részét, és közepes lángon melegítsük fel. Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát és fokhagymát, dinszteljük meg. Adjuk hozzá a kis kockákra vágott édesburgonyát, az oregánót, a chiliport, a cayenne-borsot, a köményt, sózzuk, borsozzuk. Tegyük hozzá a babot is, majd jól keverjük meg, fedjük le és hagyjuk tíz percig főni. Ezután vegyük le a tűzről, és tegyük félre.
Egy másik serpenyőbe tegyük bele a maradék kókuszzsírt, melegítsük fel, és tegyünk rá egy tortillalapot. Tegyünk rá az édesburgonyás keverékből, majd szórjunk rá reszelt sajtot, várjuk meg, amíg kicsit megolvad a sajt, és tegyük rá a másik lapot. Addig süssük, amíg az alsó lap aranybarna nem lesz.
Ismételjük meg a műveletet az összes tortillával.
Ha készen van, vágjuk négybe a tortillákat.
Fotó: Getty Images