
Krumplis tészta másképp: édesburgonyából készül a krémes szósz

A batáta nagyon nagy népszerűségnek örvend az utóbbi időben, sütve, főve, de tésztaszószként is mennyei, nagyon jól pürésíthető és fűszerezhető alap.
Ha te is a krumplistészta-rajongók táborát erősíted, próbáld ki a nagy kedvencet édesburgonyával készítve is. Bár ízében más lesz, mivel tejszínnel és sajttal is kiegészül az alábbi verzió, ugyanolyan laktató és legalább olyan finom, ha nem még jobb, mint a hagyományos recept.
Ebbe a változatba is kerül fűszerpaprika, de nem akármilyen: füstölttel sokkal karakteresebb lesz a végeredmény. Egy kevés kakukkfüvet is érdemes csempészni mellé, nagyon jól áll a batátának. A tejszínre és a főzővízre a pürésítés miatt van szükség, de ha darabosabb végeredményre vágysz, akkor csak krumplinyomóval törd össze a burgonyát.
Édeskrumplis tészta

Hozzávalók 2 személyre
- 2 darab édesburgonya
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 ek olívaolaj
- ízlés szerint só, bors
- 1 tk füstölt paprika
- 1 tk kakukkfű
- 150 ml tejszín
- 50 gramm parmezán
- 250 gramm tészta
- 2 ek petrezselyem (friss)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Az édesburgonyát pucoljuk meg, vágjuk 2-3 centis darabokra.
Tegyük az édesburgonyát és a fokhagymagerezdeket – pucolatlanul – egy tepsibe. Locsoljunk rá olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, paprikával és kakukkfűvel ízesítsük. Toljuk a sütőbe 30 percre, vagy míg az édesburgonya megpuhul.
Amíg puhul a krumpli, főzzük ki a tésztát a csomagoláson írtak szerint. Szűrjük le, de tegyünk félre a főzővizéből 2,5 decit.
A megpuhult krumplit, a héjából kinyomott krémes fokhagymát, a tejszínt és a parmezánt tegyük egy turmixgépbe, majd pürésítsük le. Adjunk hozzá egy kevés főzővizet is, ha hígítanánk. Ha darabosabban kínálnánk, elég krumplinyomóval pürésíteni.
Tegyük a szószt vissza a serpenyőbe, melegítsük össze a tésztával. Ha szükséges, további főzővízzel hígítsuk.
Parmezánnal és petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!