Krémes rakott édeskrumpli fűszeres szószban: rengeteg sajt pirul a tetejére
A krémes rakott édeskrumpliban hús nincs, a hozzá való szószba viszont sokféle fűszer kerül.
Ha te is a krumplistészta-rajongók táborát erősíted, próbáld ki a nagy kedvencet édesburgonyával készítve is. Bár ízében más lesz, mivel tejszínnel és sajttal is kiegészül az alábbi verzió, ugyanolyan laktató és legalább olyan finom, ha nem még jobb, mint a hagyományos recept.
Ebbe a változatba is kerül fűszerpaprika, de nem akármilyen: füstölttel sokkal karakteresebb lesz a végeredmény. Egy kevés kakukkfüvet is érdemes csempészni mellé, nagyon jól áll a batátának. A tejszínre és a főzővízre a pürésítés miatt van szükség, de ha darabosabb végeredményre vágysz, akkor csak krumplinyomóval törd össze a burgonyát.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Az édesburgonyát pucoljuk meg, vágjuk 2-3 centis darabokra.
Tegyük az édesburgonyát és a fokhagymagerezdeket – pucolatlanul – egy tepsibe. Locsoljunk rá olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, paprikával és kakukkfűvel ízesítsük. Toljuk a sütőbe 30 percre, vagy míg az édesburgonya megpuhul.
Amíg puhul a krumpli, főzzük ki a tésztát a csomagoláson írtak szerint. Szűrjük le, de tegyünk félre a főzővizéből 2,5 decit.
A megpuhult krumplit, a héjából kinyomott krémes fokhagymát, a tejszínt és a parmezánt tegyük egy turmixgépbe, majd pürésítsük le. Adjunk hozzá egy kevés főzővizet is, ha hígítanánk. Ha darabosabban kínálnánk, elég krumplinyomóval pürésíteni.
Tegyük a szószt vissza a serpenyőbe, melegítsük össze a tésztával. Ha szükséges, további főzővízzel hígítsuk.
Parmezánnal és petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Fotó: Getty Images