Egészben sült fokhagymás csirke: a húsa omlós, a bőre ropogós

escscover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A fenséges lakoma elkészítésével nem lesz sok dolgod, bőven elég, ha néha ránézel és a szaftjával meglocsolod a csirkét.

A csirkét érdemes egészben vásárolni, feldarabolva csodás levest vagy paprikást készíthetsz belőle, ha pedig nagy családi eszem-iszomra készülsz, akkor egyben süsd meg.

Az egyben sült rengeteg változatban csábít, próbáld ki hagyományosan, sóágyon sütve, vagy az új gasztroőrület szerint pillangóalakban. A sült csirke akkor jó, ha a bőre ropogós, a húsa pedig omlós. Előbbi titka az olaj és a vaj, kenj belőle a bőr alá is, a hús omlóssága pedig az alaplének köszönhető.

Tipp, hogy még finomabb legyen

A sütés után a tepsiben maradt pecsenyelevet ne öntsd ki, hagyd meg és kisebb lábasban melegítsd újra, redukáld sűrű mártássá. Tálalásnál kínáld a hús mellé, aki szeretné, meglocsolhatja vele.

Egészben sült fokhagymás csirke

fscsct

Hozzávalók 4 személyre

  • 6 gerezd fokhagyma
  • 100 g vaj
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál római kömény
  • 1 darab csirke (1,5 kg)
  • kevés olaj
  • 1 teáskanál chilipehely
  • 2 dl alaplé (zöldség vagy csirke)
Recept idők

Elkészítés:

4 gerezd fokhagymát reszeljünk le és keverjük össze a puha vajjal, sóval, borssal és a római köménnyel.

A csirke bőrét finoman lazítsuk fel, a fokhagymás vajat egyenletesen töltsük alá.

A maradék fokhagymát is reszeljük le, és kevés olajjal, chilipehellyel keverjük össze, utána kenjük a csirke bőrére.

Az alaplét öntsük a csirke alá és toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 60-80 percre, míg szép aranybarnára sül. Sütés közben, ha szükséges, a csirkét fordítsuk meg, 15 percenként locsoljuk meg a szaftjával.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük