Főzzünk egres lekvárt: az édes-savanykás bogyó igazi különlegesség

Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ha gyerekkoromban nem nyaraltam volna falun, lehet, hogy nem is tudnám, milyen gyümölcs az egres, más néven piszke. 

A nyaralónk egy Nógrád megyei falucskában volt, ahol a szomszédban rengeteg zöldség és gyümölcs termett. Gyakorlatilag mindent megtermeltek, amire szükségük volt. A kert végében, mint egy mostohagyerek, állt pár szúrós bokor, amin zöldes-sárgás bogyók függtek. A szomszéd néni piszkének hívta. Amikor megkóstoltam, először meg kellett szoknom a savanykás-édes ízt.

A szomszéd néni nem hagyta veszni a termést, lekvárt csinált belőle. Az egreslekvárt nagyon könnyű elkészíteni, és nemcsak kenyéren vagy kalácson, hanem húsok mellé is kiválóan illik. 

Kismértékben gyógyszer

Az egres áprilisban virágzik, de a termését nyáron hozza. Ez 8-15 milliméter hosszú, gömbölyű vagy ovális, lédús álbogyó, felülete lehet csupasz vagy szőrös, belsejében sok-sok feketés maggal. Mértékkel fogyasszuk, mert nagyobb mennyiségben hashajtó hatású, de kismértékben szuper A-, B1- és C-vitamin-forrás.

Egres lekvár

egreslekvár recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 2 kilogramm egres
  • 40 dekagramm cukor (vagy méz)
  • 2 deciliter víz
  • 1 csomag lekvárzselésítő
Recept idők

Elkészítés:

Az egrest jó alaposan mossuk meg, vágjuk félbe, és tegyük fel főni a vízzel és cukorral. Körülbelül 20 percig főzzük, utána nyomkodjuk vagy botmixerezzük össze. Szórjuk bele a zselésítőt, keverjük össze, és még forrón tegyük a lekvárt az alaposan kigőzölt befőttesüvegekbe. Jól zárjuk le, és fordítsuk fejjel lefele.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon