Könnyű, finom vegán cukkinikenyér, amiért megőrülnek az amerikaiak - Tele van rostokkal és ízekkel
Diéta alatt is tökéletes nass ez a könnyű, fűszeres és édeskés cukkinikenyér.
Mindig van otthon csicseriborsó, mert nagy hummuszrajongó vagyok, és konzervből jóval gyorsabb elkészíteni, mintha leszaladnék érte a boltba. A csicseriborsó nagyon egészséges, fehérje- és tápanyagdús, valamint a rosttartalma is magas, így a diétádba is beillesztheted.
Készíthetsz belőle finom ropogtatnivalót, de ha pépesíted, akkor tökéletes alapanyaga vegán ételeknek, fasírtoknak. Ez a változat most egészen különleges, mert nemcsak tele van ress zöldségekkel, hanem a BBQ-szósz különleges és karakteres ízt ad neki. Zöldsalátával kínálva lesz a legfinomabb, és ami még jobb, egy-két szelet garantáltan eltelít.
A hagymát és a fokhagymát vágjuk apróra, a szárzellert és a sárgarépát kockázzuk fel. Egy serpenyőben melegítsünk olajat, és közepes lángon 6-8 perc alatt dinszteljük meg a zöldségeket.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
A csicseriborsóról öntsük le a levét, és villával vagy krumplinyomóval nyomjuk össze. Ne pépesítsük teljesen, csak ne maradjanak benne egész darabok. Tegyük egy tálba, adjuk hozzá a megdinsztelt zöldségeket, majd mehet hozzá a többi hozzávaló is, és keverjük össze az egészet.
A masszát kalanazzuk bele egy kenyérsütő- vagy őzgerincformába.
Takarjuk le fóliával, és süssük 30 percig.
Míg a fasírt sül, keverjük össze a máz hozzávalóit.
Ha a fasírt készen van, vegyük le róla a fóliát, kenjük rá a mázat egyenletesen, és süssük további 20 percig. Ha megsült, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk legalább 15-20 percet hűlni, hogy szépen lehessen szeletelni.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors
@sobors.hu